Romania, codasa Europei, din nou: un sef de institutie spune ca nici banii din PNRR nu ne pot salva de data aceasta, ce legatura au padurile noastre
romsilvadrumuri forestiere
Tara noastra este codasa Europei la capitolul "drumuri forestiere", avertizeaza directorul general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Daniel Nicolaescu. Din nefericire pentru noi, nici macar fondurile de care beneficiem prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) nu ne vor ajuta prea mult.
"Din pacate, Romania este tara care are una dintre cele mai scazute, daca nu cea mai scazuta, retea de drumuri forestiere. Avem undeva la sase metri liniari la hectarul de padure. Acesta este un neajuns, in primul rand din punct de vedere al accesibilizarii arboretelor, pe de o parte, dar si din punct de vedere al impactului negativ pe care scos-apropiatul materialului lemnos il are asupra solului in padure.
Inca mai avem situatii, atat in padurile administrate de Regia Nationala a Padurilor, cat si in celelalte paduri, cand scos-apropiatul materialului lemnos, adica din padure si pana la drumul forestier, unde se incarca in mijloacele de transport, se face pe drumuri forestiere cu trasee, lungimi care depasesc uneori trei sau chiar patru kilometri”, a precizat oficialul Romsilva.
Acesta subliniaza ca sunt prea putini bani prin programele de finantare disponibile, inclusiv
PNRR, pentru ca situatia sa fie cu adevarat salvata. Precizam ca Romsilva adiminstreaza 26.514 kilometri de drumuri forestiere si 3,13 milioane hectare paduri.
"Finantarea o consideram derizorie"
"Am avut parte de doua programe de finantare mari: Planul National Strategic pentru Romania, care de curand a fost aprobat de Comisia Europeana, si Planul National de Redresare si Rezilienta si cu toate ca sectorul – si aici nu vorbesc numai de Romsilva, vorbesc de sectorul in ansamblu – a colaborat si impreuna au fost identificate nevoile sectorului forestier, iar acestea au fost puse atat la dispozitia Ministerului Agriculturii, care a gestionat PNS-ul, cat si la dispozitia Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, din pacate, finantarea pentru silvicultura este aproape zero.
Finantarea o consideram derizorie. Adica 150 milioane de euro din totalul fondurilor alocate prin PNS pentru Romania, sunt total insuficiente. In ceea ce priveste PNRR, de asemenea, finantarea pentru sectorul forestier este una redusa. Din totalul finantarii sunt alocate 22 de milioane de euro pentru lucrari de corectare a torentilor si alte 50 de milioane de euro pentru modernizarea sau construirea a 90 de pepiniere silvice. Si aici consideram ca finantarea este insuficienta avand in vedere nevoile sectorului forestier", a mai completat oficialul.
Foto: freepik.com