In Romania si Ungaria pretul este de 55 de euro pe MWh, in timp ce in Cehia si Slovacia, tari cu care piata spot din Romania este cuplata, pretul ajunge la 43 de euro pe MWh.
La ora 10:45, consumul national de energie era de 7.429 MW, iar productia, de 7.207 MW, diferenta de 222 MW fiind importata.
Aceasta deoarece deficitul de energie provocat de inchiderea planificata a reactorului 2 de la Cernavoda pentru toata luna mai, dar si de productia foarte mica de energie eoliana nu a putut fi acoperit de electricitatea hidro, care are o pondere foarte mare, de regula, in aceasta perioada a anului.
Astfel, energia hidro asigura, la ora mentionata, 48% din productie, fiind urmata de carbune - 26%, nuclear - 9%, energie fotovoltaica - 8%, hidrocarburi - 6%, energie eoliana - 0,74%, biomasa - 0,73%.
RCS&RDS a crescut din nou pretul energiei electrice cu 20%, in noua oferta pentru casnici, dupa majorarea cu 30% de acum trei luni
In domeniul energiei, ultima companie care a anunat scumpiri este RCS&RDS. RCS&RDS a majorat substantial preturile in noua oferta pe care o propune, la doar trei luni de la precedenta majorare. Aceasta scumpire vine la doar trei luni de la precedenta majorare de pret, iar, in cazul in care preturile se aplica si la prelungirea contractelor actuale, gigantul telecom risca sa piarda mare parte din cei peste 100.000 de clienti.
"La Digi Energy, pretul propriu de furnizare a energiei electrice in cadrul ofertei tip pentru clienti casnici (pret de lista) este de 0,305 lei/KWh, fara TVA, la care se adauga taxa de rezervare de 0,2 lei/zi, fara TVA.
Daca esti deja client Digi la serviciul de televiziune prin cablu Digi TV si/sau la serviciul de internet fix Digi Net*, beneficiezi de pretul de 0,280 lei/KWh, fara TVA-pret de furnizare, la care se adauga taxa de rezervare de 0,2 lei/zi, fara TVA.
La pretul propriu de furnizare se adauga tarifele reglementate, a caror valoare este aprobata de ANRE (tarifele pentru transport, tarifele de distributie si tariful pentru servicii de sistem). In plus, se vor regasi separat in factura ta: costul pentru achizitionarea certificatelor verzi, taxa pentru cogenerare de inalta eficienta, acciza si TVA", scrie compania pe site-ul oficial.
Crestere de 20%, la trei luni dupa una de peste 30%
Asta inseamna ca furnizorul a crescut preturile din oferta sa pentru casnici cu circa 20% (putin mai mult pentru cei care sunt abonati la alte servicii Digi). Oferta veche este din februarie acest an, iar atunci Digi crescuse preturile cu 34%.
Asadar, furnizorul a cumulat o crestere de pret, doar pentru componenta de energie din factura, de circa 50% in mai putin de jumpatate de an. Nu putem spune cu certitudine daca aceste preturi sunt pentru cei care ar dori sa devina clienti Digi Energy sau ele se aplica si clientilor existenti, dar ale caror contracte semnat in trecut expira acum si trebuie reinnoite-compania nu specifica acest lucru pe site.
Cel mai probabil, Digi a fost nevoit sa creasca pretul in contextul in care, inclusiv din cauza re-reglementarii preturilor finale pentru consumatorii casnici, timp de trei ani cu incepere din luna martie 2019, nu mai gaseste sa cumpere energie din piata la aceleasi preturi mici pentru a putea propriilor clienti, in conditiile in care in piata libera preturile au crescut semnificativ.
Dupa acesta majorare, Digi, care avea in trecut cea mai buna oferta pentru casnici, a ajuns sa vanda peste preturile reglementate de ANRE. Pentru Bucuresti, pretul reglementat cu care furnizeaza Enel energia electrica este de 0,24 lei/kWh (pretul deachizitie), iar preturile reglementate nu au acel abonament zilnic (20 de bani la Digi, dar mai este si la alti furnizori)