Romania are cel mai mare deficit de incasare a TVA din UE
Suntem campionii Uniunii Europene la deficitul de incasare a TVA. Comisia Europeana trage un semnal de alarma si arata ca tarile UE au pierdut aproximativ 140 de miliarde de euro din veniturile din taxa pe valoarea adaugata (TVA) in 2018, potrivit unui nou raport publicat astazi de Comisia Europeana.
''Desi inca extrem de ridicat, „diferenta de TVA” - sau diferenta dintre veniturile preconizate in statele membre ale UE si veniturile efectiv colectate - s-a imbunatatit marginal in ultimii ani. Cu toate acestea, cifrele pentru 2020 prognozeaza o inversare a acestei tendinte, cu o pierdere potentiala de 164 miliarde EUR in 2020 din cauza efectelor pandemiei de coronavirus asupra economiei'', arata CE.
Decalajul considerabil al TVA din 2018, coroborat cu prognozele pentru 2020 - care va fi afectat de pandemia de coronavirus - evidentiaza inca o data necesitatea unei reforme cuprinzatoare a normelor UE privind TVA pentru a pune capat fraudei in materie de TVA si pentru o cooperare sporita intre statele membre promoveaza colectarea TVA, protejand in acelasi timp intreprinderile legitime.
Paolo Gentiloni, comisar pentru economie, a declarat: "Cifrele de astazi arata ca eforturile de inchidere a oportunitatilor de frauda si evaziune TVA au facut progrese treptate - dar, de asemenea, este nevoie de mult mai multa munca. Pandemia de coronavirus a modificat drastic perspectivele economice ale UE si urmeaza sa dea o lovitura grava si veniturilor din TVA. In acest moment, mai mult ca oricand, tarile UE pur si simplu nu isi pot permite astfel de pierderi. si imbunatatirea cooperarii transfrontaliere. ”
Din pacate, Romania e campioana UE, pentru al saselea an consecutiv, la capitolul deficitului de incasare a TVA.
Tara noastra a esuat sa incaseze nu mai putin de 33,8% din taxa datorata, fiind urmata in clasament de Grecia (30,1%) si Lituania (25,9%).
La polul opus, statele care dau un exemplu UE sunt: Suedia (0.7%), Croatia (3.5%) si Finlanda (3.6%).
In termeni absoluti, cele mai mari diferente de TVA s-au inregistrat in Italia (35,4 miliarde EUR), Regatul Unit (23,5 miliarde EUR) si Germania (22 miliarde EUR).
Diferenta de TVA este relevanta atat pentru UE, cat si pentru statele membre, deoarece TVA aduce o contributie importanta atat la bugetele UE, cat si la cele nationale.