Romania are cel mai mare declin al consumului de gaze din Europa
gazeproductie gazegaze europaenergie electrica
Desi este al patrulea producator gaze din Europa, tara noastra a raportat cea mai mare scadere a consumului intern dintre toate statele Uniunii Europene, potrivit ultimului raport al DG Energy, directoratul pentru Energie al Comisiei Europene.
In aceasta perioada, consumul de gaze a scazut radical in toata Europa. Este vorba de opt procente, fata de perioada similara a anului trecut. Scaderile de consum se datoreaza vremii mult mai blande, dar si reducerii cantitatilor de gaze folosite pentru productia de energie electrica
Pe langa vremea calda, explicatiile tin de faptul ca, dupa ce combinatele chimice ale Interagro au fost oprite, consum mare de gaze are doar Azomures, iar OMV Petrom, care opereaza cea mai mare centrala pe gaze din Romania (Brazi, 860 MW), a ars mai putin gaz aici, centrala fiind oprita pentru o revizie planificata de sase saptamani in perioada aprilie-mai. In plus, se pare ca nici cantitatea de gaze inmagazinate nu a crescut foarte mult, in aceasta perioada. La finalul lui iunie, in Romania era inmagazinat gaz intr-un procent de sub 40% din capacitatea nationala de inmagazinare, procent care o plaseaza in ultima treime din UE la acest capitol. Este insa drept ca Romania are productie interna curenta, si se bazeaza pe gazele din depozitele subterane doar iarna.
In ciuda scaderii consumului Europei, importurile de gaze au crescut, atat din cauza scaderii productiei interne (12% la nivelul UE, fata de acelasi trimestru al anului precedent), cat si a necesarului de gaze pentru inmagazinare. Importurile au crescut cu 3%, iar gazele rusesti au asigurat 46% din importurile UE (cele din afara statelor blocului continental), cel mai mare procent din ultimii cinci ani.
Importurile totale de gaze ale UE in aceasta perioada s-au ridicat la 21 de miliarde de euro, cu 29% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Sursa foto: pexeles.com