Romania a scapat la mustata de retrogradarea la Junk. Agentia de rating S&P mentine perspectiva negativa
agentia de rating s&pstandard&poor'seconomieperspectiva economicadeficit bugetarcheltuielilegea pensiilorrating de tara
Agentia de rating Standard&Poor's a reconfirmat vineri rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, oferind calificativul BBB-/A-3. Agentia a pastrat perspectiva negativa oferita Romaniei in decembrie 2019.
A fost o zi cruciala pentru Romania. Agentia de rating S&P a dat o nota economiei romanesti. Se pare ca exista inca incredere in economia romaneasca, in ciuda situatiei in care ne aflam pe fondul pandemiei, ce a generat cheltuieli si resurse importante.
Romania putea fi retrogradata astazi la categoria JUNK, adica primea calificativul de stat in care nu sunt recomandate investitiile. Expertii spun ca acesta era primul pas catre o criza economica de proportii. Dar nu s-a intamplat asa!
Punctele forte ale economiei romanesti
Agentia de rating justifica calificativul bun oferit economiei romanesti prin nivelul moderat al datoriei publice si al datoriei externe, dar si accesul flexibil al Romaniei la finantare pe piata interna si internationala, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicata de finantare a sectorului public pe termen scurt.
''Desi ne asteptam ca scaderea economica si fiscala induse de COVID-19 sa impinga datoria publica neta a Romaniei la 43% din PIB in 2020, iar cheltuielile cu dobanzile sa creasca pana la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipam o consolidare fiscala semnificativa dupa alegeri. Consideram ca accesul Romaniei la finantare externa si nivelul moderat al datoriei externe inca atenueaza presiunile generate de reducerea investitiilor straine directe si a remiterilor in 2020”, se arata in raportul agentiei de rating.
Ministerul Finantelor a transmis un comunicat in care informeaza ca analiza facuta de Agentia de rating arata ca majorarea pensiilor conform Legii pensiilor ar pune o presiune uriasa pe buget.
De asemenea, Ministerul Finantelor transmite ca S&P critica politica fiscala ''expansionista'' promovata de PSD, care a generat un deficit bugetar urias.
"Evaluarea agentiei subliniaza ca majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma sa aiba loc in luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finantelor publice. Nu in ultimul rand, agentia de rating apreciaza ca politica fiscala expansionista promovata incepand cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o tara din categoria pietelor emergente, precum si la erodarea sustenabilitatii finantelor publice in Romania", se arata in comunicat.
Citeste si:
Orban: Parlamentul iar a mai facut o nefacuta
Citu: "Anuntul Standard & Poor's reconfirma faptul ca masurile actualului Guvern au fost corecte''
"Anuntul Standard & Poor's reconfirma faptul ca masurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 si asigurarea unor finante publice sustenabile au fost cele corecte in contextul global actual. Asa cum am subliniat si in trecut, agentia considera ca situatia grava a finantelor publice a fost cauzata de cresterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de irespnsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate in ultimii trei ani", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
Pentru o posibila viitoare perspectiva imbunatatita, analistii S&P recomanda Guvernului de la Bucuresti consolidarea domeniului fiscal, care sa duca la stabilizarea finantelor publice si a pozitiei externe a Romaniei.
Daca primeam o ''nota proasta'' de la S&P, criza economica era inevitabila
Daca astazi Romania ar fi primit o ''nota proasta'' de la S&P si ar fi fost retrogradata in randul statelor in care nu se recomanda investitiile, ne indreptam catre o criza economica, atrag atentia analistii.
In cazul in care eram trecuti la categoria Junk, in primul rand, imprumuturile ne-ar fi costat mult mai mult, cu dobanzi uriase si termeni contractuali dificili. In al doilea rand, investitiile ar fi scazut semnificativ.
Prin mentinerea ratingului de tara, S&P da un semnal bun investitorilor, spunandu-le ''Merita sa investiti in Romania. E un mediu de business atragator''.
Romania si-a pierdut perspectiva pozitiva la finalul guvernarii PSD, in decembrie 2019 / S&P spunea atunci ca Executivul social-democrat a aruncat Romania intr-unul dintre cele mai adanci deficite bugetare din UE
Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat ca a revizuit perspectiva Romaniei de la stabila la negativa, unul dintre motive fiind depasirea tintei de deficit bugetar pentru acest an. Inca de atunci, S&P a criticat actiunile Guvernului PSD, care au dus la cheltuieli excesive de la buget, aruncand Romania intr-un deficit bugetar peste limita permisa, punand in dificultate noul Guvern liberal.
"Cheltuielile majore ale guvernului anterior au fortat acutualul executiv sa isi revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul unei economii care isi incetineste cresterea. Majorarea planificata a pensiilor si salariilor va duce la cresterea deficitului de cont curent al Romaniei pana in 2020", preciza atunci S&P.