Romania a ramas fara sef al Statului Major. Decizia de ultima ora a Curtii de Apel si numele celui care ar putea prelua functia
sef stat majorcurtea de apelcomandat ciucaarmata romanastat major armata romana 2019
Curtea de Apel Bucuresti a decis sa suspende decretul presedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul comandantului Ciuca la conducerea Statului Major al Armatei, solutia nefiind insa definitiva.
Iata cum este formulata decizia magistratilor Curtii de Apel Bucuresti:
"Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondata. Respinge exceptia inadmisibilitatii cererii de suspendare, exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantului si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Administratia Prezidentiala ca nefondate. Ia act de renuntarea reclamantului la judecata capatului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018. Admite cererea in parte. Dispune suspendarea executarii Decretului nr. 1131/2018 pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare. In cazul declararii, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucuresti".
MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucuresti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de sef al Statului Major al Apararii pentru generalul Nicolae Ciuca. Ministerul a cerut suspendarea si anularea decretului.
Presedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciuca ca sef al Statului Major al Apararii, dupa ce a respins in sedinta CSAT propunerea facuta de MApN pentru aceasta functie. Ulterior, premierul Viorica Dancila si ministrul Apararii, Gabriel Les, au acuzat ca seful statului nu a avut baza legala, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.
Recent, ministrul Apararii, Gabriel Les, a declarat ca regula in MApN este sa nu fie prelungite mandatele sefilor Statului Major al Apararii, subliniind ca nu avea alta solutie decat aceea de a ataca decretul lui Iohannis de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciuca, pentru ca il considera ilegal.
"Eu am comunicat si cu domnia sa (presedintele Klaus Iohannis, n.r.) si public ca nu vreau sa prelungesc acest mandat. Regula in MApN este sa nu se prelungeasca astfel de mandate. In acest moment noi avem un decret in vigoare. Avem sef al Statului Major al Apararii, care astazi a fost la Bruxelles. Nu aveam cum sa nu vin si sa atac acest decret, care din punctul nostru de vedere este ilegal. Legea spune clar propune ministrul Apararii persoana, avizeaza premierul si apoi semneaza presedintele.
Am pus Armata si anumiti oameni intr-o situatie dificila din lipsa dialogului. Eu documentele le-am trimis cu doua saptamani inainte de sedinta CSAT. Am incercat sa iau legatura cu domnul presedinte. S-a intamplat ca nu a avut timp. Am vorbit cu unul dintre consilieri. Am fost deschis la negociere atunci, sa vedem care este cea mai buna varianta. Nu s-a dorit”, a declarat ministrul Apararii, Gabriel Les, la Digi24.
Cine ar putea prelua functia temporar
Gabriel Les a declarat, dupa decizia magistratilor de suspendare a decretului de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciuca de sef al Statului Major al Apararii, ca in urma unor analize MApN va veni cu solutii in acest sens. Potrivit unor surse din MApN, Laurian Anastasof ar prelua functia temporar.
"Cred ca nu este contextul bun sa vorbim despre o astfel de situatie. Este o chestiune care tine, pana la urma, de Ministerul Apararii Nationale, este chestiune strict administrativa. Am aflat acum de aceasta decizie. O sa vedem solutiile pe care o sa le avem de acum inainte”, a declarat ministrul Apararii, Gabriel Les.
Potrivit unor surse din Ministerul Apararii, procedura prevede ca functia de sef al Statului Major al Apararii sa fie preluata temporar de generalul-locotenent Laurian Anastasof.