Romania a pierdut aproximativ 6.000 de locuri de munca PE ZI in perioada starii de urgenta
locuri de muncapiata munciistare de urgenta
In cele 67 de zile in care Romania s-a aflat sub stare de urgenta, piata muncii a inregistrat o pierdere de 397.808 de locuri de munca, conform datelor de la Ministerul Muncii. Acest numar reprezinta contractele de munca incheiate, adica 397.808 de romani si-au pierdut definitiv jobul, in contextul actualei pandemii. O cifra seaca, ce oglindeste o reala drama individuala pentru sute de mii de familii si, mai mult decat atat, arata cat de puternic a fost impactul crizei sanitare pentru toate ramurile economice.
Potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, in prezent, pe langa sutele de mii de romani ramasi definitiv fara loc de munca, 1,5 milioane de romani au contractele de munca suspendate din cauza coronacrizei.
Acesti oameni beneficiaza de somajul tehnic platit de stat, pentru care Guvernul a alocat pana in prezent nu mai putin de 2,5 miliarde de lei. Din acesti bani, aproximativ 2 miliarde au mers catre ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca), pentru platile catre 1,4 milioane de romani intrati in somaj tehnic.
Restul banilor, de aproximativ 430 de milioane de lei au mers catre ANPIS (Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala), pentru aproximativ 130.000 de liber profesionisti care au cerut in aceasta perioada sprijin de la stat.
Citeste si:
152.000 de romani si-au amanat ratele la credite!
Ce se intampla mai departe?
Guvernul a creionat deja un plan de continuare a masurilor de sprijin pentru mediul de afaceri.
Potrivit premierului Orban, Guvernul va continua sa ofere sprijin prin acordarea indemnizatiei de somaj tehnic pentru sectoarele in care nu va putea fi reluata activitatea nici in perioada urmatoare.
De asemenea, Executivul spune ca va plati un procent de pana la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni ce se afla in cautarea unui loc de munca, pe o peioada de cel putin trei luni de zile.
Companiile si angajatii care se vor putea intoarce la munca dupa 1 iunie vor primi alta forma de sprijin de la stat: "Pentru toate domeniile care isi vor relua activitatea ca urmare a relaxarii restrictiilor, somajul tehnic va fi inlocuit de o masura activa de sustinere a reluarii activitatii de catre angajati, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului de pana la 41,5 la suta”, a explicat prim-ministrul.
"Pentru a beneficia insa de sprijinul guvernamental, companiile vor trebui sa se incadreze intr-o serie de rigori. Spre exemplu, Orban spune ca firmele vor trebui sa ... >>>
CITESTE AICI CONTINUAREA