Romania, a doua cea mai atractiva piata din CSE pentru investitiile in sisteme de telecitire
romaniapiatatelecitireenergie electrica
Romania este cotata cu a doua sansa pentru implementarea infrastructurii necesare sistemelor de telecitire, arata studiul intitulat "Advanced Metering Infrastructure in CSE countries", realizat de compania de consultanta financiara si audit Ernst & Young.
Romania este a treia cea mai mare piata de energie electrica din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE).
Sisteme de telecitire moderne folosesc contoare inteligente, care asigura o comunicare de tip bidirectional intre consumator si furnizorul sau operatorul de electricitate. Din implementarea acestui sistem rezulta servicii care faciliteaza eficienta energetica pentru consumatorii finali. Sistemul are si scopul de a stoca date referitoare la nivelul consumului de energie si al altor parametri de la consumatorii finali. Sistemele de telecitire ofera fiabilitate contoarelor, economisind energie electrica si eliminand riscul unei citiri incorecte a contorului.
In tara noastra sunt 8,6 milioane de consumatori finali de energie electrica. Media anuala a consumului de energie in Romania este de 1,4 MWh/gospodarie, mai mica decat media anuala a tuturor tarilor analizate din CSE, care este de 2,0 MWh/gospodarie. Mai mult, potrivit Eurostat, pretul mediu al energiei electrice in Romania (neincluzand costurile de distributie si TVA) este de 33 EUR/MWh, fiind cel mai mic pret din regiunea CSE, care are o medie de 76 EUR/MWh. Astfel, valoarea medie estimativa a unei facturi este de 46 EUR/gospodarie/an.
Chiar daca aceste valori arata un mare potential al pietei din Romania, infrastructura sistemului de distributie a electricitatii este ineficienta, atat timp cat 13% din energia livrata in sistem se pierde (in 2010, pierderile inregistrate pe retele au insumat 7058 GWh), iar nivelul calitatii aprovizionarii cu energie este mai scazut decat al multor tari din regiune. (Forumul Economic Mondial a clasat Romania a 12-a intre tarile din CSE la capitolul calitatea serviciilor de aprovizionare, dupa Republica Ceha, Cipru, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Polonia, Letonia, Ungaria, Malta si Grecia.)
Cu toate ca exista un proiect in derulare al Electrica SA care implica instalarea a 59.000 de contoare inteligente in diferite regiuni ale tarii, Romania mai are de facut cativa pasi in viitorul apropiat pentru a implementa acest sistem de telecitire si anume: sa adopte legislatia referitoare la implementarea acestui sistem si sa realizeze analiza oficiala cost-beneficiu a proiectului asa cum este ceruta de Directiva 2009/72/EC.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri lucreaza in acest moment la transpunerea Directivei 2009/72/EC in legislatia romaneasca. Documentul elaborat in acest sens are un capitol dedicat administrarii sistemului de implementare, in care este definit urmatorul program in doi pasi:
Pasul 1 – ANRE trebuie sa evalueze efectele implementarii sistemelor de telecitire pe piata energiei electrice si a gazului (analiza cost-beneficiu) – evaluare asteptata a fi gata in al treilea trimestru al acestui an.
Pasul 2 – Daca rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive, ANRE va stabili un program pentru implementarea sistemelor de inteligente, luand in considerare cele mai bune practici, tehnologia de ultima generatie, standardele adecvate si importanta dezvoltarii pietei electricitatii si a gazului.
Inca nu a fost stabilit un program oficial al derularii proiectului la nivelul intregii tari, dar o decizie este asteptata pe parcursul acestui an. Trebuie sa precizam faptul ca tara noastra nu are nici o strategie energetica nationala.