ROBOR-ul s-a cumintit. A doua zi de scadere, dupa ce Isarescu a tras bancile de urechi: coicidenta sau nu, ratele se ieftinesc
roborirccdobanzirate la bancaircc creste
Se fac doua zile de cand guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ferm, vizavi de cresterile dobanzilor la credite, ca "bancile au sarit calul", in sensul in care au "suprareactionat" la politica monetara a BNR de lupta confra inflatiei. E drept ca declaratia a venit insotita si de un raport al bancii noastre centrale, care arata destul de optimist si stabil in privinta perspectivelor inflationiste, ceea ce e posibil sa fi convins bancherii ca situatia nu chiar atat de grava pe cat au crezut ei, anticipand printr-un ROBOR piperat riscuri in crestere.
Astazi, 8 august, este a doua zi consecutiva de ieftiniri la ROBOR.
ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a coborat, joi, la 8,02% pe an, de la 8,06% cat era cu o zi in urma, cand scazuse de la 8,14% pe an.
ROBOR la 6 luni, folosit in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 8,19% pe an, de la 8,21%.
Acum doua zile, guvernatorul BNR iesea public cu o declaratie privind reactia mult prea agresiva a bancilor la conditiile pietei monetare. "
Au sarit calul", firma Isarescu.
"A fost clara tendinta bancilor si a traderilor sa priveasca pesimist viitorul. Poate conditiile de lichiditate au facut ca bancile sa sara calul cu ROBOR-ul. S-au dus in sus mult mai mult decat rata de politica monetara. Pentru a intelege ce s-a intamplat e nevoie de doua lucruri. Unu: acestea sunt dobanzi de piata. Si pietele au tendinta aceasta sa supra-reactioneze. Asa functioneaza pietele peste tot in lume, mai ales in perioadele de criza, de tensiune. Overreaction este in engleza. Sunt si alti termeni: overshoot / undershoot. Deci gasirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme".
Miercuri seara, purtatorul de cuvant al BNR a vorbit la
Digi 24 si el despre aceeasi suprareactie a bancilor, completandu-l pe guvernator si spunand ca nu e vorba de ceva ce bancile ar fi facut ilegal, ci despre o reactie in conditii de tensiune, asa cum este situatia economica din prezent.
Oficialul a mai spus ca ROBOR scade acum datorita raportului privind inflatia, nu a declaratiei guvernatorului, dar a tinut si sa sublinieze ca BNR isi mentine avertismentul si anume ca ratele vor continua sa se scumpeasca, inclusiv cele influentate de IRCC, care va depasi pragul de 5%.
Foto: pixabay