ROBOR incheie saptamana tot cu o crestere
roborrobor 3 lunirobor 6 lunirobor astazirateprima casa
Indicele Robor a incheiat saptamana cu o crestere. Desi Robor la trei luni a stagnat vineri la valoarea de 3,39%, Robor la sase luni s-a majorat la 3,47%, de la 3,46% - nivelul de joi.
Indicele Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a stagnat vineri la cifra de 3,39%, cat inregistrase si joi.
Totusi, indicii la sase, noua si 12 luni au inregistrat cresteri, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, Robor la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a crescut la 3,47%, de la 3,46% - nivelul de joi.
De asemenea, Robor la 12 luni, a crescut la 3,53%, de la 3,52%.
ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicele se stabileste zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de Banca Nationala. Robor se calculeaza la trei luni, sase luni, noua sau 12 luni.
Majorarea acestui indice atrage cresteri ale costurilor ratelor. Cei mai afectati de cresterea Robor la trei luni, de exemplu, sunt oamenii care au credinte prin programul "Prima Casa". In ultimul an, ratele lunare s-au majorat chiar si cu cateva sute de lei, iar majoritatea celor imprumutati au un grad de indatorare de 44%, adica aproape jumatate din venitul lunar este luat numai de rata la casa.
Ce recomanda specialistii astfel incat sa nu fiti afectati de majorarea Robor?
Analistii economici recomanda romanilor sa nu acceseze credite cu dobanda variabila, sa se imprumute doar in moneda nationala si sa isi faca credite doar dupa ce isi stabilesc si calculeaza exact gradul de indatorare, astfel incat cea mai mare parte din venituri sa nu fie folosita in plata ratelor.
Citeste si:
Primele simptome ale burnout-ului la angajati, pe care managerii nu le observa imediat
Sursa foto: pexeles.com