Robert Shiller, economistul castigator al premiului Nobel: Vad o mentalitate de Vest Salbatic pe piata imobiliara, la bursa si in criptomonede
piata imobiliaracriptomonedebursapreviziuni economicerobert shiller
Economistul castigator al premiului Nobel, Robert Shiller, se declara deosebit de ingrijorat de
piata criptomonedelor, dar si de preturile imobiliarelor, precum si de atitudinea investitorilor de pe burse. Shiller sustine ca vede o mentalitate de "Vest salbatic" in randul investitorilor.
Shiller, un expert in modul in care emotiile noastre conduc deciziile financiare si autorul cartii “Narrative Economics", e pus in alerta de criptomonede.
Despre criptomonede: "Aceasta este o piata foarte psihologica"
"Aceasta este o piata foarte psihologica. Este o tehnologie impresionanta ”, a spus Shiller. "Dar sursa finala de valoare este atat de ambigua, incat are mai mult de-a face cu naratiunile noastre decat cu realitatea.”
Ma gandeam sa le cumpar pentru a experimenta efectul. Multi oameni fac asta de fapt", a spus el. "Nu am cumparat niciodata bitcoin. Poate ca ar trebui sa fiu activ pe piata respectiva", a mai spus expertul.
De asemenea, Robert Shiller este ingrijorat ca se formeaza o bula in cadrul unora dintre cele mai in voga domenii. El priveste cu ingrijorare catre piata imobiliara rezidentiala, dar si catre actiuni.
Conform economistului, "in termeni reali, preturile locuintelor nu au fost niciodata atat de mari". "Detin date de peste 100 de ani, deci e ceva", a mai spus el, pentru„ Trading Nation ” CNBC.
"Nu cred ca se datoreaza politicii bancii centrale. Se intampla ceva legat de sociologia pietelor”, sustine acesta.
Ce se intampla acum in imobiliare, seamana cu anii de dinainte de criza financiara din 2008
Economistul a studiat preturile de pe piata imobiliara americana in ultimele trei decenii si afirma ca trendul ascendent actual aminteste de 2003, cu doi ani inainte ca preturile la locuintele din SUA sa inceapa sa scada, urmand ca apoi sa se prabuseasca in criza financiara din 2008.
"Mi-as imagina ca peste trei sau cinci ani ele (preturile) vor fi semnificativ mai scazute decat sunt acum si poate ca acesta este un lucru bun. Nu din punctul de vedere al unui proprietar ci din punctul de vedere al unui potential proprietar”, a explicat Shiller.
Pretul actiunilor de pe bursa americana este supraevaluat
Totodata, economistule de parere ca pretul actiunilor de pe bursa americana este supraevaluat si ca temerile privind inflatia ar putea duce in cele din urma la scaderea lor dupa cresterile record inregistrate de S&P, Dow Industrial Index si Nasdaq.