R.Moldova si-a dat jos Guvernul prin motiune de cenzura: Maia Sandu pleaca azi acasa
maia sanduguvernmotiune de cenzurajustitiebulgaria
Socialistii de la PSRM au depus in Parlamentul din R.Moldova o motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Motiunea a fost votata si validata, iar premierul si ministri sai au fost demisi. Motiunea de cenzura a fost argumentata de faptul ca proiectul privind legea procuraturii propus de Cabinetul Maiei Sandu ar fi neconstitutional si ar incalca legislatia internationala. In respectivul proiect, Maia Sandu promitea o reforma in Justitie, o consolidare a institutiilor de forta care sa le ajute sa fie independente si apolitice.
Potrivit informatiilor aparute in presa vecina, motiunea de cenzura a fost adoptata cu 63 de voturi in Parlamentul de la Chisinau.
Premierul demis al R.Moldova, Maia Sandu, si-a declarat revolta pe pagina sa de Facebook:
"Astazi a fost tradat nu doar un Guvern care apara interesele oamenilor, dar fiecare cetatean care isi punea sperantele ca in curand se va face dreptate si se va trai mai bine", a scris Sandu pe contul ei de Facebook.
”Noi stiam ce facem si am mers in aceasta guvernare ca sa scapam de ciuma. Noi stiam unde mergem, dar am creat o majoritate parlamentara sa salvam oamenii de saracie si tiranie, iar voi vreti sa va salvati averile. Cei speriati sunt mai multi, cauta sa faca intelegeri pe la spate si vor sa scape de noi, cand au vazut ca noi nu ne vindem, am adus bani in tara, am deschis usile catre UE si am decis sa facem viata oamenilor mai buna. Unde s-a mai vazut democrati, care sa voteze impotriva democratiei si socialisti care sa voteze impotriva ajutorului social”, a mai spus Maia Sandu, co-lider al Blocului ACUM (pro-european).
Referitor la aceasta motiune de cenzura, Andrei Nastase, ministrul moldovean de Interne, a spus ca exista unele interese ca Moldova sa nu evolueze si sa nu poata prospera catre directia europeana.
"Prea multi oameni mici, care nu pot vedea dincolo de ei si de interesul lor meschin, nu permit Republicii Moldova sa devina o tara cu adevarat mare, prospera si asezata cu demnitate in randul celorlalte natiuni europene.
Mi-am dorit dintotdeauna tot ce este mai bine si mai corect pentru Moldova si pentru toti oamenii ei. Am luptat si lupt in continuare pentru adevar, dreptate, echitate sociala, demnitate, constiinta nationala si un viitor sigur si prosper pentru generatiile viitoare.
Exista momente in care toate aceste valori sunt calcate in picioare, fara nici un fel de ezitare, de oamenii mici care n-au lasat si nu vor sa lase Republica Moldova sa fie o tara mare. Iar astazi, in Parlamentul tarii, un astfel de moment va masura inca o data, cu o precizie istorica greu de definit, interesul celor care nu vor ca justitia libera si statul de drept sa fie instaurate cu fermitate in Republica Moldova", a transmis Nastase pe contul sau de Facebook.
Klaus Iohannis: Guvernul condus de Maia Sandu a facut progrese importante in implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeana
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a reactionat dupa ce guvernul de la Chisinau a fost demis prin motiune de cenzura.
"Demersul initiat de Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) de inlaturare a Guvernului Maia Sandu, intr-un moment esential pentru reforma Justitiei, este indreptat impotriva intereselor pe termen mediu si lung ale Republicii Moldova si ale cetatenilor sai.
In cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a facut progrese importante in implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeana, in scopul promovarii valorilor democratiei si statului de drept, in lupta impotriva coruptiei si asigurarea independentei justitiei, precum si in domeniul economic si social, reforme menite sa asigure cresterea nivelului de prosperitate si securitate al cetatenilor Republicii Moldova.
Totodata, Guvernul Maia Sandu a reusit sa restabileasca increderea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisa esentiala pentru reluarea sprijinului politic si financiar international pentru Republica Moldova.
Romania a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chisinau, in conditiile angajamentului clar si hotarat al coalitiei guvernamentale pentru parcursul european si pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.
In perioada premergatoare motiunii de cenzura, Romania a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm fortelor politice de la Chisinau pentru responsabilitate si depasirea impasului politic, incurajand identificarea unei solutii care sa asigure stabilitatea, sa continue reforma Justitiei si sa permita Guvernului sa mentina parcursul european.
In contextul actual, sprijinul Romaniei, inclusiv financiar, va continua sa urmareasca cu prioritate interesele cetatenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice si va fi strict conditionat de continuarea reformelor esentiale pentru dezvoltarea democratica a Republicii Moldova si avansarea parcursului sau european", se arata intr-o declaratie de presa a presedintelui.
Delegatia UE in Republica Moldova: Demiterea Guvernului Maia Sandu transmite semnale ingrijoratoare in ce priveste procesul de reforme din Republica Moldova
De asemenea, si Delegatia UE in Republica Moldova a oferit un punct de vedere:
"Uniunea Europeana considera ca demiterea Guvernului Maia Sandu transmite semnale ingrijoratoare in ce priveste procesul de reforme din Republica Moldova.
Coalitia a demarat o serie de initiative pentru realizarea angajamentelor-cheie asumate incepand cu luna iunie, in special in domeniile luptei impotriva coruptiei, independentei sistemului judiciar si a investigarii fraudelor bancare, se arata intr-un comunicat al Delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova, care precizeaza ca nevoia unor astfel de reforme nu a disparut odata cu instalarea Guvernului Sandu.
Parteneriatul Uniunii Europene va ramane concentrat pe furnizarea de beneficii tangibile cetatenilor moldoveni In acest spirit, UE se angajeaza sa colaboreze cu cei din Republica Moldova care sustin procesul de reforma care este la baza Acordului nostru de asociere, in special in ceea ce priveste combaterea coruptiei si a intereselor dobandite, indiferent de afilierile politice, asigurand independenta a sistemului judiciar si de politizarea institutiilor statului.
Vom continua sa ne bazam relatia cu Republica Moldova pe principiul conditionalitatii si al respectarii statului de drept si a standardelor democratice", a transmis Delegatia UE in Republica Moldova.
Citeste si:
Calitatea vietii romanilor este MAI SLABA decat A BULGARILOR