Reuters: Chiar daca are probleme, SUA poate depasi economia Europei
suaeconomieeuropabanciinvestitii
Daca performantele de pe Wall Street ar fi un indicator, putem spune ca economia Statelor Unite are toate sansele sa depaseasca Europa, cu toata criza recenta de la Washington privind cresterea plafonului datoriei de stat si bugetul.
Intelegerea dintre republicani si democrati, realizata in ceasul al 12-lea, a alimentat sperantele ca politicienii au invatat din evenimentele din SUA, avand in vedere ca indicele bursier S&P 500 a inchis, vineri, la un nivel istoric de 1.744,50.
"Cel mai probabil, jucatorii din piata financiara cred ca situatia nu se va repeta, ca nu va mai exista o noua inchidere a guvernului federal si ca SUA nu vor intra in incapacitate de plata", a precizat Ira Kalish, analist-sef la Deloitte, conform Reuters.
"Asteptarile mele ar fi legate de o revenire a increderii consumatorilor si a dorintei oamenilor de afaceri de a investi si de a crea locuri de munca in Statele Unite", a adaugat specialistul.
Reuters transmite ca in SUA, Congresul a aprobat finantarea guvernului pana pe 15 ianuarie si l-a autorizat sa emita obligatiuni pana pe 7 februarie.
David Folkerts-Landau, economist-sef la Deutsche Bank, sustine ca acest episod a cauzat probleme republicanilor, care ar fi vrut sa schimbe reformele presedintelui Barack Obama in sistemul sanatatii, avand in vedere ca acesta a fost motivul pentru care au blocat finantarea guvernului federal.
Cu toate ca americanii au pierdut 24 miliarde de dolari din aceasta criza, viitorul ramane, insa, unul luminos, lucru care nu se poate spune despre zona euro.
Centrul pentru Studierea Politicilor Economice din Londra sustine ca a fost prea devreme sa estimeze ca uniunea monetara a iesit din recesiunea care a inceput in al treilea trimestru din 2011.
Mark Cliffe, economist-sef la ING Group, a declarat ca nu a observat existenta unui catalizator pentru o imbunatatire spontana a zonei euro.
Politica monetara a fost pusa in asteptare, iar multe probleme au ramas inca fara solutii, cum ar fi infiintarea unor fonduri-tampon, care sa ofere o plasa de siguranta bancilor.
"Companiile inca stau pe un munte de bani cash si sunt ezitante in ceea ce priveste investitiile, din cauza incertitudinilor care planeaza asupra Europei si a lumii", a spus Cliffe.
"Nu se grabesc nici macar sa faca angajari, asa ca exista toate ingredientele pentru o recuperare economica anemica", a adaugat acesta.
Cliff considera ca imbunatatirea situatiei in Europa va trebui sa vina din avansul economiei globale.