Republica Moldova urmeaza sa primeasca 150 milioane de euro din partea Romaniei
promulgare legeimprumut rambursabilrepublica moldova
Astazi, 6 mai 2016, a fost promulgata legea de ratificare a acordului privind asistenta financiara intre Romania si Republica Moldova. In baza acestui acord, Romania poate acorda Republicii Moldova un imprumut in valoare de pana la 150 milioane de euro.
Acordul intre cele doua tari a fost semnat la data de 7 octombrie 2015 si ratificat de catre Senatul Romaniei la data de 19 octombrie 2015.
Continutul acordului prevedea acordarea unui imprumut pentru 5 ani. Suma urma sa fie acordata in 3 transe anuale, dupa cum urmeaza:
- 60 de milioane euro in 2015
= 50 de milioane euro in 2016
- 40 de milioane euro in 2017
Pe fondul climatului politic instabil din Republica Moldova, Presedintele Iohannis a trimis Legea pentru ratificare spre reexaminare, in noiembrie 2015.
"Cererea de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova nu inseamna o usa inchisa si nici renuntarea la ajutorul pe care il dam romanilor de peste Prut.
A fost singurul instrument juridic avut la dispozitie pentru ca imprumutul de 150 de milioane de euro sa fie reportat pana dupa clarificarea evolutiilor de la Chisinau.
In functie de aceste evolutii, legea se poate intoarce oricand la promulgare. Romania ramane in continuare acelasi sustinator al Republicii Moldova in parcursul sau pro-european", si-a motivat decizia Presedintele, potrivit mediafax.ro.
Subiectul imprumutului rambursabil a fost reluat cu ocazia vizitelor recente ale premierului Republicii Moldova , Pavel Filip si ale presedintelui Nicolae Timofti.
La inceputul acestui an, premierul Dacian Ciolos a trimis premierului Republicii Moldova o lista cu sapte masuri ce trebuie adoptate ca o conditie preliminara acordarii primei transe din imprumut.
"Suntem pregatiti sa oferim un sprijin financiar din acel credit rambursabil, dar inainte asteptam masuri concrete ale guvernului Filip privind dorinta de reforma. Dorim sa folosim acest sprijin financiar ca un pod pana in momentul in care guvernul de la Chisinau va fi in masura sa semneze un acord cu Fondul Monetar International", a declarat Ciolos.
Mai mult, in cadrul Conferintei de presa comune, sustinute alaturi de presedintele Timofti in februarie, Iohannis a anuntat ca Romania va acorda Republicii Moldova si un ajutor umanitar nerambursabil, pentru a sprijini progresele constatate pana in acest moment.
Foto: pixabay.com