Reguli noi pentru cumpararea vechimii in munca. Ce trebuie sa stie viitorii si actualii pensionari
vechime in muncacumparare vechime in munca
Joi ar putea fi o zi decisiva pentru romanii care au nevoie sa-si cumpere vechime in munca. Guvernul este pe punctul de a adopta modificari legislative semnificative, menite sa extinda termenul-limita pana la care pot fi cumparati ani in campul muncii.
Conform calculelor actualizate, un an in campul muncii cumparat astazi costa 9.000 de lei - atat trebuie sa plateasca cetatenii care au nevoie sa-si completeze vechimea pentru pensie.
Dupa ce Guvernul va adopta noile reguli,
romanii vor putea sa-si cumpere vechime pana la finele anului, respectiv 31 decembrie 2023.
Daca ai fost in somaj, perioada se adauga la vechimea in munca?
Una dintre cele mai importante intrebari pe care le pun angajatii romani e legata de perioadele in care au fost in somaj. Constituie acestea vechime in munca?
"Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art.15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca si in aceeasi unitate. Incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, aceste perioade nu mai sunt recunoscute de lege ca fiind vechime in munca", conform Ministerului Muncii.
Perioada in care o persoana a desfasurat activitate in temeiul unui contract individual de munca in state membre UE, este considerata vechime in munca?
Perioada desfasurata de o persoana in tarile membre U.E. este recunoscuta in Romania, in temeiul principiului egalitatii de tratament enuntat in Regulamentul Nr.492/2011, ca „vechime in munca”. Regulamentul (UE) Nr.492/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 aprilie 2011 privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Uniunii, care este direct aplicabil si Romaniei, reglementeaza libera circulatie a lucratorilor in cadrul Comunitatii.
Regulamentul prevede inlaturarea obstacolelor in calea mobilitatii lucratorilor. In temeiul prevederilor privind exercitarea muncii si egalitatea de tratament din Regulamentul Nr.492/2011, la art. 7 se stipuleaza ca lucratorul cetatean al unui stat membru nu poate fi tratat diferit, pe teritoriul celorlalte state membre, fata de lucratorii nationali, in ceea ce priveste munca si avantajele sociale si fiscale. Perioadele lucrate se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea.
Foto: unsplash.com