Regula de aur a educatiei financiare: Prima zi de salariu e decisiva pentru buget
educatie financiara
Cand vine vorba despre educatie financiara, economistii se intrec in sfaturi si calcule ce, dincolo de eficienta lor discutabila, pot fi uneori dificil de urmat pentru oamenii care nu au studiat economia ani de zile in facultate. Prin urmare, noi il vom prezenta astazi pe cel mai simplu, dar poate si cel mai eficient dintre ele.
Cunoscut printre economisti si drept "regula de aur a educatiei financiare", acest sfat iti garanteaza ca vei reusi sa pui bani de-o parte lunar si ca iti vei organiza bugetul mai eficient, fara sa iti bati capul toata luna cu fel si fel de calcule sofisticate.
Este simplu: inainte de toate, plateste-te pe tine!
Care e prima plata pe care o faci, atunci cand primesti
salariul sau venitul lunar? Achiti facturile? Faci cumparaturi? Platesti ratele? Gresit!
Cea mai mare greseala financiara pe care o fac oamenii care se plang ca nu le ajung banii sa economiseasca este aceea ca nu incep prin a economisi, ci prin a cheltui.
Cu alte cuvinte, atunci cand primesc bani, incep sa imparta sume in stanga si in dreapta, iar la final nu mai raman cu nimic de pus "la saltea".
Ati putea spune ca nu raman pentru ca nu le ajung banii, pentru ca salariile si pensiile sunt mici, nu-i asa? Nu de fiecare data!
In realitate, spun analizele, oamenii care castiga mai bine nu sunt si cei care economisesc mai mult. Iar cei cu venituri mici nu inseamna ca nu isi permit sa economiseasca, ci ca, adesea, nu isi prioritizeaza cheltuielile.
Cu alte cuvinte, economisirea este vazuta ca o optiune facultativa si/sau de conjunctura: "daca mai raman bani la finalul lunii, o sa ii pun de-o parte ...". Si niciodata nu raman, pentru ca, dincolo de cheltuielile fixe pe care le avem cu totii pentru a ne intretine si supravietui, tentatiile sunt mai "ispititoare" decat obligatiile.
Prin urmare, daca la finalul lunii constati ca nu ai bani, vei spune ca nu castigi suficient de bine, nu vei face calculul lucrurilor inutile cumparate in luna respectiva.
Reteta pentru a scapa din acest cerc vicios este sa economisesti inainte de a cheltui. Cu alte cuvinte, in ziua salariului, pui din start de-o parte 10-15% din venituri in fonduri de economii. Din bugetul care ramane incepi sa faci platile, presupunand, pur si simplu, ca acesta este de fapt salariul tau cu care trebuie sa te descurci pana luna viitoare.
Astfel, in mod natural, te vei organiza in asa fel incat sa excluzi "de pe lista" acele cheltuieli fara de care poti trai, pentru ca vei fi constient ca altfel nu te vei putea achita de obligatiile financiare fixe: rate, alimente, facturi, etc.
Aceasta este reteta simpla care te scapa si de "viciul" cumparaturilor inutile, dar care iti aduce si garantia ca nu vei face orice altceva cu banii, ci ii vei pune de-o parte.