Reforma a la Romania: Ministrul Fifor ii roaga pe sefii de IPJ sa se autoevalueze
cazul caracaljustitieministerul de interneipjmihai fiformai
Noul Ministru de Interne, Mihai Fifor, a spus ca a facut primii pasi catre o reforma in sistem. Acesta a anuntat, luni, ca a cerut ca fiecare inspectorat de politie din tara sa prezinte, in maximum o saptamana, un raport de activitate cu problemele pe care le are. Raportul ar urma sa fie analizat la nivel central.
Dupa ce mai bine de o saptamana Cazul de la Caracal a scos la lumina zi de zi bajbaieli, neglijente, imcompentente si dezinformari voite sau nu, din partea autoritatilor responsabile, iata ca a venit si ziua "schimbarii".
Mihai Fifor a promis o reforma la Interne, iar Viorica Dancila l-a legitimat in aceasta lupta, aratandu-si increderea ca Fifor este omul potrivit pentru a schimba sistemul care se arata a fi mai mult decat putred. Ei bine, reforma a inceput. Si a inceput exact ca in Romania. Sefii de IPJ au repsonsabilitatea de a analiza critic si obiectiv, activitatea institutiei pe care o conduc si o reprezinta, urmand sa dea rapoarte reale asupra gradului de competenta, asupra criminalitatii si infractionalitatii.
In conditiile in care se speculeaza implicatii ale retelelor de crima organizata in randul IPJ-urilor, ceea ce ar insemna ca atat unii agenti mici, cat si unii lideri de institutii ar putea avea legaturi de cooperare cu persoane din afara legii, ministrul de Interne nu se gandeste sa formeze un corp de control separat, strain de IPJ-urile din tara, care sa analizeze situatia din exterior, fara sa existe suspiciuni de retele mafiote dintre politisti si infractori, ci ii pune pe sefii de IPJ sa se autoevalueze.
Practic, reforma se realizeaza a la Romania. Vorbim doar despre miscari de sah de ochii lumii, care, in esenta, nu schimba cu nimic deficientele si carentele dintr-un sistem care, desi are oameni competenti si bine pregatiti, functioneaza in asa fel incat acestia sa pice in plan secund, fiindca, in cele mai multe dintre cazuri, numirile in posturi-cheie, de raspundere, se fac politic, nu in regim de meritocratie, prin concurs, asa cum ar fi firesc. Astfel, anjung sa conduca inspectorate de politie cu mii de oameni in subordine, persoane fara experienta, dar cu recomandare "de la partid". E lesne de inteles ca scade semnificativ atat performanta acelei institutii, cat si interesul si respectul angajatilor care se vad condusi si reprezentati de o persoana fara competente, fara scoala sau fara experienta suficienta.
"Am inceput ziua cu o videoconferinta cu sefii de inspectorate din teritoriu, pentru a trece in revista situatia operativa si prioritatile saptamanii, urmand ca tipul acesta de intalniri saptamanale sa capete un caracter permanent.
In ceea ce priveste cazul de la Galati, am dispus masuri ferme de verificare imediata a ceea ce s-a intamplat, urmand ca cei care se fac responsabili sa fie trasi la raspundere, conform legii. Nu vom accepta ca astfel de situatii sa se repete vreodata, atitudinea politistilor implicati fiind inadmisibila. Am cerut fiecarui inspector sef de politie ca, in maximum o saptamana, sa prezinte o evaluare riguroasa a activitatii Inspectoratului, structura cu structura, urmand ca aceasta sa faca obiectul analizei imediate de la nivel central.
Astept transparenta, onestitate si corectitudine, iar cei care nu inteleg importanta si responsabilitatea functiei, vor trebui sa plece. Actiunile dispuse saptamana trecuta pe linia transportului ilicit de persoane continua si in aceste zile si primele rezultate incep deja sa apara. Am fixat, de asemenea obiective precise pentru structurile MAI in legatura cu inceperea anului scolar. Fiecare elev trebuie sa se simta in siguranta, acest subiect urmand sa ramana o prioritate a Politiei romane. Onoare si Patrie!", a declarat, luni, ministrul de Interne, Mihai Fifor.
Cazul de la Galati - politia isi taie din nou craca de sub picioare
Cazul de la Caracal a fost insa inceputul unui lung serial care ne socheaza cu informatiile de la o zi la alta. Problema este ca nu pare nici pe departe un caz izolat si, mai grav decat atat, intreaga drama nu a reusit sa ii sensibilizeze pe acei oameni ai legii care actioneaza in continuare nu doar cu lipsa de profesionalism, dar mai ales cu lipsa de umanitate.
Vorbim, deci, despre cazul de la Galati. Luni, o fetita in varsta de 14 ani, care se afla institutionalizata intr-un centru de ocrotire a minorilor, aparea filmata de niste trecatori, pe trotuar, plina de sange. Oamenii care filmau imaginea socanta spuneau ca fetita ar fi fost victima unui viol. Mai stupefiant decat atat este ca, pe filmare se vede cum, la nici doi metri distanta de aceasta, este un echipaj de politie, cu o femeie si un barbat care se uita la tanara fara sa actioneze, fara macar sa coboare din masina MAI-ului.
Tinand cont de contextul tensionat in care ne aflam, purtatorul de cuvant al IPJ Galati a anuntat ca cei doi politisti se afla in "cercetare disciplinara". Ce va insemna acest lucru, Dumnezeu stie. Probabil ca va fi vorba despre o "corectie" salariala pentru o luna sau o schimbare de institutie. Practic, cel mai probabil, oamenii acestia vor fi reciclati in sistem, invartiti de ici colo.
Femeia care se afla in masina, imbraca uniforma de politist de mai putin de un an de zile, ajungand in sistem prin "angajari din surse externe". Angajarile acestea ajung sa ridice mari semne de intrebare, din foarte multe puncte de vedere.
De cativa ani, MAI a apelat la angajarile din sursa externa. Practic, aproape oricine poate ajute acum subofiter, dupa doar 9 luni de scoala. Pe motiv ca au nevoie de personal, IPJ-urile au ajuns sa angajeze oameni slab pregatiti, fara competente pentru aceasta meserie, fara vocatie si, iata, acest caz demonstreaza ca si fara simt civic, responsabilitate sau omenie.
De ce angajeaza MAI din surse externe? Nu se stia cu ani in urma care va fi situatia din 2018-2019? Nu se stia cate cadre vor fi pensionate, astfel incat sa se suplimenteze numarul de locuri pentru scolile de agenti de politie? Nu se prea stia. Practic, ultima OUG data in sistemul judiciar care a vizat dreptul la pensionare, a scazut efectivele judiciare cu 70% la nivel national.Peste 10.000 de persoane cu experienta si scolite sa prinda criminali si violatori, au beneficiat de pensionare la 40 de ani si au profitat de ea, iesind din sistem.
In concordanta cu aceasta OUG care a golit practic sistemul de specialisti si de efectiv de personal, a fost aprobata
legea recursului compensatoriu, care a eliberat sute de infractori periculosi. Concret, pe cifre, au iesit din inchisoare favorizati de aceasta lege, 87 de pedofili si 762 de violatori.
Ne intrebam, retoric, cata competenta, cata lege poate invata, cate reflexe poate dobandi, cat de mult se poate forma un om care a terminat liceul, sa zicem, si dupa 9 luni ajunge sa conduca masina MAI-ului, sa patruleze pe strazi si sa intervina eficient in caz de nevoie?
Citeste si:
Ministrul Justitiei, acuzat de sindicalisti ca apara infractorii