Reesalonarea datoriilor la stat mai mici de 10.000 de lei, acceptata fara garantii?
fiscanaffinanteministerdatoriireesalonarefirmepersoane fizicegarantiidobandadocumentcertificat fiscaltaxeimpozitevamaamenzi
Ministerul Finantelor Publice nu s-a hotarat inca daca pragul minim al datoriilor va fi 5.000 sau 10.000 de lei.
Firmele si persoanele fizice care au datorii la stat de pana in 10.000 de lei ar putea sa-si reesaloneze restantele la plata fara garantii, potrivit unui proiect al MFP, anunta
Financiarul. Normele metodologice ale proiectului privind reesalonarea datoriilor vor fi aplicate la 30 de zile de la publicarea in M.O.
Astfel, firmele si persoanele fizice vor putea sa-si plateasca datoriile la stat pe o perioada de maximum 5 ani, beneficiind de o dobanda de 0,03%-0,04% pe zi. In privinta garantiilor pentru datorii mai mari de 10.000 de lei, acestea pot fi "de orice fel", cu conditia sa aiba valoare de piata.
Procedura
Pentru a beneficia de reesalonarea datoriilor catre stat, datornicii trebuie sa depuna o cerere la administratia fiscala la care sunt inscrisi. Dupa depunerea acestui document, Fiscul va elibera in 5 zile un certificat de atestare fiscala. Ulterior, Fiscul va comunica datornicului fizic sau juridic decizia de acceptare sau respingere privind esalonarea datoriilor.
Documentul arata ca esalonarea de plata nu se va aplica pentru "impozite, taxe si alte sume ce se declara, potrivit legislatiei in vigoare, in vama sau pentru amenzi de orice fel care devin venit la bugetul de stat."
Conditii pentru obtinerea reesalonarii datoriilor
-Firmele trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale
-Firmele nu trebuie sa se gaseasca in procedura de insolventa
-Firmele nu trebuie sa se afle in dizolvare
Daca ratele sunt esalonate cu intarziere, nivelul penalitatii ajunge la 10% "din rata de esalonare sau diferentele de obligatii fiscale marcate si ramase nestinse", mai precizeaza acelasi document.
sursa foto: Evz