Rectificare bugetara: Guvernul taie bani de la Transporturi, Sanatate, Educatie, dar si de la STS
rectificare bugetarabugetdeficit bugetar
Pana la sfarsitul acestei saptamani, membrii Guvernului urmeaza sa gaseasca formula in care vor adopta, luni, proiectul de rectificare bugetara pentru 2019. Desi ministerele, dar si administratiile locale asteapta fonduri suplimentare, Guvernul anunta taieri.
Guvernul va taia fonduri de la Ministerul Transporturilor, de la Educatie, Sanatate, dar si de la Servicii. Culmea este ca fix aceste institutii necesita, in acest moment, reforme semnificative si investitii urgente, pentru ca au ajuns intr-un stadiu care nu mai are grad de comparatie in Uniunea Europeana. Spitalele sunt slab dotate, medicii se plang ca nu au bani de aparatura si nici macar de consumabile si medicamente, in multe dintre cazuri, avem cea mai proasta infrastructura rutiera din Uniune, iar despre problemele din invatamant nici nu mai are sens sa comentam.
Serviciile vor beneficia de mai multi bani, cu exceptia Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Cei de la STS au nevoie de schimbari de structura, de investitii in pregatirea personalului si de cumpararea de tehnica si aparatura performanta, iar acest lucru este dovedit cel mai bine de criza care s-a nascut in sistem odata cu Cazul Caracal, care, desi nu are o complexitate iesita din comun, a reusit sa dea peste cap institutiile-cheie de forta ale statului.
In aceste conditii, Guvernul decide sa taie. Insa trebuie sa specificam si fondul real pe care se desfasoara aceste taieri si anume o crestere artificiala a pensiilor, promise de guvernanti prin Legea pensiilor, ce promite pensionarilor venituri duble in urmatorii trei ani.
Tot saptamanile trecute, PSD-ALDE au adoptat proiectul privind pensiile speciale, alta gaura neagra in buget si sa nu uitam de cresterile salariilor bugetarilor din ultimii ani, dar si angajarea haotica care s-a facut la stat.
Romania are unul dintre cele mai costisitoare aparate bugetare din UE, cheltuind aproximativ 10% din PIB, in timp ce maximul recomandat de FMI si Banca Mondiala, maxim in care se incadreaza economiile europene, este de 6%.
Avem aproape 1.300.000 de bugetari, toti cu salarii marite in ultimii ani, cu vouchere de vacanta si sporuri. Este adevarat, Guvernul se gandeste de cateva saptamani sa stabileasca un cuantum fix la sporurile pentru bugetari, insa are in plan si alte masuri de austeritate, precum eliminarea gratuitatii de transport feroviar pentru studenti.
Rectificarea bugetara este primul semn care atesta ca banii sunt o mare problema pentru PSD si ALDE in acest moment. Semnalul a fost dat de mai multi primari din tara care au semnalat faptul ca au ramas fara bani de salarii, de cheltuieli sociale si ca nu isi mai permit sa plateasca vouchere de vacanta.
Dovada ca la Guvern bugetul "scartaie" rau vine odata cu rectificarea bugetara, fiindca Executivul are de gand, asa cum spuneam mai sus, sa taie fonduri de la Sanatate, Educatie, Transporturi si STS.
Conform informatiilor pe care le avem pana acum, scad bugetele de la Ministerele Transporturilor (cca - 3 miliarde de lei), Educatiei (cca- 2,5 miliarde de lei), Sanatatii (cca - 400 milioane de lei)
Totusi, vor fi si structuri care vor primi bani in plus:
Cine primeste bani in plus:
Administratia Prezidentiala primeste 9,5 milioane de lei
SRI obtine la rectificarea bugetara 390 de milioane
SIE primeste 46 de milioane de lei
SPP va avea cu 42 de milioane de lei mai mult
In timp ce de la STS vor fi luati 70 de milioane de lei.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, deficitul bugetar e mai mare cu 5 miliarde de lei
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, deficitul bugetar e mai mare cu 5 miliarde de lei. Guvernul trebuie acum sa acopere gaura din buget, in conditiile in care Executivul nu a reusit sa faca investitiile promise la inceput de an, precum cei 100 de kilometri de autostrada sau cele trei spitale regionale promise. In schimb, s-au risipit bani pe "pomeni electorale" si masuri populiste, care au crescut artificial salarii, pana la fundul sacului.
In tot acest timp, am continuat sa ne imprumutam din pietele externe, datoria Romaniei trecand de 100 de miliarde de euro. Datoria externa totala a Romaniei a crescut in primele cinci luni ale acestui an, fata de finalul anului trecut, cu 2,56 miliarde euro, la 96,04 miliarde euro, potrivit datelor publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Politicile economice aplicate in ultimii ani se reflecta acum in incapacitatea Guvernului de a mai avea fonduri pentru investitii cheie, fiind nevoit sa taie sume importante de la Educatie, Sanatate si Transporturi.
Rectificarea bugetara aduce noi tensiuni in coalitia de guvernare
Luni dimineata, social-democratii si membrii ALDE s-au inalnit pentru a discuta despre rectificarea bugetara. La finalul sedintei, care s-a dovedit a fi tensionata, Calin Popescu Tariceanu a transmis ca nu este de acord cu propunerea de rectificare bugetara facuta de Orlando Teodorovici.
Ce masuri propun cei de la ALDE?