Rectificare bugetara fara aviz CSAT. Presedintele Romaniei protesteaza vehement
rectificare bugetaraavis csatreactie iohannis
Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, prima rectificare bugetara pe anul 2018, care nu a primit, insa avizul CSAT.
Premierul Viorica Dancila a declarat ca Guvernul nu va accepta ca drepturile romanilor la pensii, salarii, sanatate sa fie periclitate de lupta politica.
"Am incercat, in ultima perioada, sa-l facem pe domnul presedinte Iohannis sa inteleaga ca rectificarea bugetara trebuie aprobata, pentru a nu afecta bunul mers al economiei.
Mi-as fi dorit ca acest proiect deosebit de important pentru romani sa fie obiectul, rezultatul unui consens intre doua institutii importante ale statului, presedintie si Guvern.
Orice situatie complexa insa are cel putin o solutie, iar solutia aleasa de Guvern este sa mearga mai departe cu adoptarea rectificarii bugetare.
Ne-am indeplinit obligatia de a cere CSAT un punct de vedere, ne indeplinim responsabilitatea de a asigura continuitatea in finantare.
Oamenii au nevoie de investitii, de medicamente, de pensii si salarii livrate la timp, fermierii afectati de virusul pestei porcine au nevoie de sprijin financiar, iar agricultorii au nevoie de banii din subventii la timp, pentru a putea incepe lucrarile.
Pana la un punct pot intelege nemultumirea presedintelui legata de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit si il asigur inca o data ca nicio institutie a statului nu va ramane fara bani pentru functionare. De aceea, am primit cu uimire declaratia de ieri a presedintelui si consider ca, pentru a nu exista niciun dubiu in legatura cu motivele pentru care a fost suspendata sedinta CSAT este nevoie ca stenogramele acestei sedinte sa fie desecretizate", a declarat premierul.
Ulterior, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a condamnat ferm adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvernul condus de Viorica Dancila, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
"Este inadmisibila aceasta abordare a Executivului, in conditiile in care avizul CSAT este obligatoriu atunci cand sunt afectate bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale. Ignorand cu buna stiinta necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situeaza de unul singur in afara cadrului legal in vigoare.
Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificarii bugetare in aceste conditii demonstreaza lipsa evidenta a dorintei de dialog a Guvernului in interesul cetatenilor.
Este o noua actiune care arata agenda paralela pe care Guvernul Dancila o are cu agenda reala a romanilor si o incercare de a abate atentia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil sa gaseasca solutii. Pesta porcina africana este cel mai elocvent exemplu de criza generata de lipsa masurilor pe care Executivul avea datoria sa le adopte, astfel incat sa fie stopata raspandirea virusului si sa fie evitate pagubele imense pe care in prezent vedem ca le suporta crescatorii de porcine si populatia.
Presedintele Klaus Iohannis avertizeaza inca o data ca lipsa de viziune si de responsabilitate, cat si modul dezastruos in care a fost gestionata activitatea guvernamentala fac previzibila intrarea Romaniei in dificultati majore. Responsabili pentru situatia complicata in care este impinsa tara noastra sunt atat membrii foarte slab pregatiti ai Guvernului, cat si partidele politice care sustin in continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani.
Presedintele Romaniei considera ca aceasta rectificare bugetara este una necesara si, tocmai de aceea, si-a manifestat intreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul si a gasi solutiile potrivite.
Sedinta CSAT care a avut loc marti, 4 septembrie, s-ar fi putut incheia cu un aviz negativ, insa presedintele Iohannis a considerat ca singura cale de a iesi din acest impas, in beneficiul Romaniei, este dialogul institutional. Acestei invitatii la colaborare loiala in interesul public, Guvernul ii raspunde prin obtuzitate politica, preferand sa intretina un conflict, care ii afecteaza direct pe cetateni.
Din pacate, nu este prima data cand Guvernul si Prim-ministrul refuza dialogul institutional cu Presedintele Romaniei, preferand ca, in locul atributiilor constitutionale si al cooperarii loiale, sa puna indicatiile primite de la conducerea de partid. Dincolo de vulnerabilitatile de fond ale actualei constructii bugetare, prin adoptarea rectificarii bugetare in absenta avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forteaza limitele Constitutiei.
Acest demers reprezinta o deraiere grava de la principiul colaborarii loiale pe care ar trebui sa se intemeieze functionarea democratica si eficienta a institutiilor statului roman. Decizia prim-ministrului de a refuza dialogul institutional pe o problema urgenta si de importanta deosebita conduce astfel la un blocaj institutional.
Un asemenea comportament nu poate ramane nesanctionat. Ca atare, in vederea realizarii rolului constitutional de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, Presedintele Romaniei va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentala i le confera.
In acest sens, Presedintele Romaniei solicita public Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a verifica in ce masura Ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 indeplineste exigentele constitutionale de adoptare", se arata intr-un comunicat al Presedintiei Romaniei.