"Cuvantul de ordine pe care l-am spus este acela de precautie si moderatie in tot ceea ce inseamna politici fiscale si guvernamentale. Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici in America nici in Europa nu este stabila din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice datorita masurilor de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun fel de exces care sa compromita aceasta stabilitate nici in politica fiscala, nici in cea bugetara a statului si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla pe pietele internationale de care depindem in mod clar", a declarat
Emil Boc.
Pe de alta parte,
Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, a declarat,
pentru Mediafax, ca Romania va fi afectata indirect de scaderea ratingului SUA: "Indirect si Romania va fi afectata de faptul ca agentia Standard & Poor's a redus ratingul SUA. Contactele noastre comerciale vor fi afectate si va exista o crestere de costuri la produsele alimentare, iar Romania importa inca destul de mult."
Purtatorul de cuvant al PDL,
Sever Voinescu, a declarat, tot
pentru Mediafax, ca Romania anului 2011 este mult mai pregatita sa faca fata unei crize economice mondiale decat Romania anului 2008. "Ceea ce stiu cu certitudine in acest context incert este ca Guvernul a facut in general ceea ce trebuia sa faca si ca Romania anului 2011 este mult mai pregatita sa faca fata unei crize economice mondiale decat Romania anului 2008", a precizat Voinescu.
"Romania se afla intr-o situatie macroeconomica buna, dar trebuie sa fim prudenti, intrucat depindem de economiile altor tari. Am fost prudenti, am dat bani pentru investitii, am redus cheltuielile curente, deci avem o stabilitate la nivel macroeconomic. Trebuie sa fim prudenti in continuare", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
Ion Iliescu (
foto), fostul presedinte al Romaniei, a spus ca la noi, pe langa factorul international care a fost prezent din 2008 incoace, se adauga probleme specifice care tin de guvernare si de economia noastra si care, la microscara, pot face sa apara alte elemente. "Este posibil orice, la noi sistemul bancar este dependent de cel international, mai ales ca aproape toate bancile sunt direct influentate de evolutia din Europa, fiind mai toate banci straine", a detaliat Iliescu.
Parerea specialistului
"Evolutia pietelor internationale ne afecteaza pe toti, toate economiile, prin diverse canale. Tarile emergente sunt afectate in principal pe canalul fluxurilor de capital, iar in cazul Romaniei se adauga si canalul comercial, pentru ca suntem foarte dependenti de exporturi", a declarat economistul Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
El a mai aratat ca avansul economic al Romaniei in primul trimestru din 2011 a fost in totalitate dependent de exporturi, iar economiile vestice dau semne de incetinire.
"O cerere mai mica pentru exporturile romanesti va duce la o decelerare a acestora, care, daca nu este insotita de o crestere a cererii interne, poate conduce la o crestere economica destul de slaba in perioada urmatoare", a mai spus Dumitru.
El a mai aratat ca este posibil sa se manifeste si presiuni pe deprecierea leului, dar acestea vor fi moderate.