Rata anuala a inflatiei s-a redus la 7,93%
inflatiepreturiconsumbnrpolitica fiscalagaze naturale
Rata anuala a inflatiei a coborat la 7,93%, potrivit INS. Fata de luna mai, in luna iunie preturile de consum s-au diminuat cu 0,29%. AAFBR (Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania), prognozase, in medie, o rata anuala a inflatiei in mai de 8,5% si o rata lunara de 0,2%. In luna mai, rata anuala a inflatiei crescuse la 8,41%.
La produsele alimentare, cele mai mari cresteri de preturi au fost constatate in cea de-a sasea luna din 2011 la fructe proaspete (2,19%) si oua (0,50%). La produsele nealimentare, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la autoturisme si piese de schimb (0,75%) si carburanti (0,66%), in timp ce la servicii, transportul aerian s-a scumpit cu 2,02%. S-au constatat scaderi de preturi la alte legume si conserve de legume, care s-au ieftinit in luna mai cu 12,33%, la cartofi, mai ieftini cu 11,94% si medicamente, cu - 0,03%.
"In lipsa unui calendar si a unor coordonate cantitative public asumate de autoritatile competente, scenariul de baza al proiectiei include ipoteze conservatoare cu privire la dinamica preturilor administrate. Cu toate acestea, intarzierile repetate ale unor ajustari maresc probabilitatea adoptarii in perioada de referinta a unor masuri cu impact substantial asupra dinamicii acestor preturi", apreciaza reprezentantii BNR.
In contextul anului electoral 2012, conduita politicii fiscale si programul reformelor structurale reprezinta factori majori de risc. Care sunt sursele externe care genereaza riscuri? Cele de mentinere a tensiunilor pe pietele internationale ale materiilor prime, vulnerabilitatea procesului de consolidare fiscala si sustenabilitatea datoriilor externe ale unor tari din zona euro. O alta problema ar putea fi si "potentialele fluctuatii majore ale paritatii dintre moneda unica europeana si dolarul american".
Un alt factor de instabilitate este incertitudinea privind decizia de liberalizare a pretului gazelor naturale si al energiei electrice.