Rasturnare de situatie cu angajarile la stat. Guvernul s-a razgandit si accepta cateva EXCEPTII
ordonanta trenuletexceptii ordonanta trenuletangajari la statsalarii bugetari
Guvernul Romaniei a facut un pas inapoi in privinta masurilor restrictive impuse de deja celebra "ordonanta trenulet", adoptand in urma cu cateva zile o noua ordonanta de urgenta care introduce mai multe exceptii de la inghetarea angajarilor la stat.
Decizia vine ca urmare a protestelor din ultima perioada si a presiunilor din partea unor institutii esentiale pentru functionarea statului. Astfel, angajarile vor fi reluate in sistemul medical de urgenta, in companiile de stat cu rol strategic, dar si in anumite structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. In plus, politistii si militarii vor primi compensatii financiare pentru zilele lucrate in perioadele de repaus legal.
Politistii si militarii vor fi platiti pentru zilele libere lucrate
Unul dintre cele mai importante amendamente aduse ordonantei initiale vizeaza plata muncii suplimentare pentru
politisti, militari si politistii din penitenciare. Acestia vor primi compensatii pentru activitatea desfasurata in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, precum si pentru orele suplimentare care nu pot fi recuperate in termen de 90 de zile. Decizia vine dupa protestele ample organizate in Bucuresti de reprezentantii acestor categorii profesionale, care au atras atentia asupra efortului suplimentar depus si asupra impactului financiar negativ al eliminarii acestor beneficii.
Astfel, in 2025, politistii si militarii vor beneficia de aceleasi drepturi financiare care erau in vigoare la finalul anului 2024. Cuantumul acestor plati va fi calculat pe baza salariilor din luna februarie 2025, asigurand astfel o continuitate a remuneratiei corespunzatoare muncii prestate in conditii speciale.
Liber la angajari in domeniul medical si in structurile de urgenta
Guvernul a decis sa permita ocuparea posturilor vacante in sistemul medical, in special pentru medicii, farmacistii si stomatologii rezidenti care au promovat examenul de specialitate. De asemenea, exceptia de la inghetarea angajarilor se aplica si institutiilor care asigura servicii de urgenta, inclusiv unitatilor de primiri urgente din cadrul spitalelor, structurilor MAI implicate in asistenta medicala, precum si Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), care administreaza sistemul 112.
Aceasta masura a fost luata in contextul crizei acute de personal din sistemul sanitar si al necesitatii de a asigura functionarea corespunzatoare a serviciilor de urgenta. Totodata, decizia reflecta angajamentul Guvernului de a mentine un standard ridicat al asistentei medicale in Romania, in ciuda constrangerilor bugetare impuse de Ordonanta trenulet.
Salariile din companiile de stat, protejate de noile modificari
Noua ordonanta aduce schimbari importante si pentru angajatii companiilor de stat. Potrivit actului normativ, aceste companii vor putea mentine drepturile salariale existente la data de 30 noiembrie 2024, inclusiv indemnizatiile de hrana, tichetele de masa si alte beneficii similare. De asemenea, companiile de stat care nu inregistreaza pierderi vor putea acorda prime, bonusuri si alte stimulente financiare, mentinand astfel un nivel competitiv al salariilor pentru angajati.
In cazul companiilor de stat care au inregistrat pierderi in anii anteriori, acestea vor putea acorda prime doar daca demonstreaza o reducere a pierderilor cu cel putin 5% fata de anul precedent. Aceasta masura vizeaza mentinerea unui echilibru intre sustenabilitatea financiara si stimularea angajatilor din sectorul public.
Companiile de stat strategice pot creste salariile si angaja personal nou
Printre cele mai semnificative exceptii de la inghetarea angajarilor se numara companiile de stat cu capacitati de productie de interes strategic national. Potrivit
Hotnews, acestea vor putea majora salariile si efectua noi angajari, cu conditia ca:
-
sa fi inregistrat profit operational in cel putin unul dintre ultimii trei ani;
-
sa fie implicate in proiecte strategice de aparare sau securitate;
-
sa deruleze investitii aprobate prin memorandumuri guvernamentale;
-
sa se afle intr-un proces de reorganizare sau retehnologizare;
-
sa implementeze proiecte finantate din fonduri europene.
In aceasta categorie intra companii precum Transelectrica, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care au amenintat in ultimele luni cu proteste din cauza restrictiilor salariale impuse de Ordonanta trenulet.
Modificari in sistemul silvic
O alta masura adoptata prin noua ordonanta vizeaza suspendarea majorarii cu 25% a salariului de baza pentru personalul silvic, prevazuta initial in Codul Silvic. Decizia a fost luata pentru a limita impactul asupra bugetului de stat, insa este de asteptat sa genereze nemultumiri in randul angajatilor din acest sector.
De asemenea, actul normativ introduce prevederi referitoare la restructurarile din companiile de stat, stabilind ca platile compensatorii acordate angajatilor disponibilizati vor fi limitate la 12 salarii. Totodata, membrii Consiliilor de Administratie din companiile de stat vor putea fi revocati prin acordarea a maximum sase salarii compensatorii, o masura menita sa deblocheze o transa de 300 de milioane de euro din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), suspendata anterior din cauza numirilor politice controversate.
Prin aceste modificari, Guvernul incearca sa gaseasca un echilibru intre masurile de austeritate necesare pentru mentinerea sustenabilitatii financiare si nevoia de a raspunde solicitarilor din sectoare esentiale. Noile exceptii de la inghetarea angajarilor si masurile de protejare a salariilor din companiile de stat reflecta o abordare mai nuantata a politicilor economice, evitand riscul unor blocaje in domenii critice precum sanatatea, siguranta publica si energia.
Citeste si: 6 tipuri de cheltuieli care ar trebui taiate de pe lista, daca ai un salariu mai mic de 7.000 de lei net pe luna
Sursa foto: freepik.com