R.Arafat: 72% dintre apelurile la 112 sunt FALSE sau ABUZIVE
apel 112urgentaservicii urgentaraed arafattelecomtelecomunicatiicartela prepay
Seful DSU, Raed Arafat, a revenit in atentia publica cu o noua declaratie privind serviciul 112. Potrivit lui Arafat, 70-72% dintre apelurile efectuate la serviciul unic de urgenta 112 sunt fie "false", fie "abuzive". Iar in aceasta privinta, cea mai mare problema o reprezinta cartelele PrePay, care nu permit autoritatilor indendificarea apelantului, ci doar locul de unde a fost facut apelul.
Din cauza cartelelor PrePayd, serviciul de urgenta este "bombardat" cu telefoane false, iar adevaratele urgente isi pierd prioritatea sau sansa de a fi rezolvate. Daca ar fi adoptata legea confrom careia cartelele sa se poata cumpara doar cu buletinul, aceasta problema s-ar rezolva, iar cei care fac glume la 112 ar putea fi indentificati si trasi la raspundere.
Raed Arafat a povestit cum, zilele acestea, un bihorean "si-a batut joc de autoritati", amenintand ca se sinucide, oferind indicii despre locul unde se afla si cerand autoritatilor sa-l localizeze, dupa care isi schimba locul.
"Una dintre problemele identificate este problema cartelelor prepay, pentru ca 70%-72% dintre apeluri sunt apeluri false sau abuzive la 112 si sunt facute de pe telefoane fara numar.
Fara numar inseamna ca nu poti sa iei nicio masura. Inseamna ca iti blocheaza tot 112. Ieri, la Bihor, o persoana a sunat de mai multe ori si zicea ca se sinucide, ca se spanzura si a dat diferite indicii si spunea sa-l localizam.
Si-a batut joc de ei, de pe o cartela fara numar. Plus, faptul ca daca am cunoaste a cui este cartela poate sa ne ajute in localizarea persoanei”.
Compania de cablu RCS&RDS, fondata si controlata de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, vinde cartelele doar prin reteaua proprie de casierii / magazine, cerand clientilor actele de indentitate inainte de a le vinde o cartela.
Astfel, RCS&RDS este primul operator de servicii de telecomunicatii mobile din Romania respecta deja o parte dintre prevederile asa-numitului pachet de legi “Big Brother” privind identificarea si retinerea datelor privind traficul generat de utilizatorii de servicii de comunicatii electronice, inainte ca aceste legi sa fie adoptate, solicitand informatii privind identitatea persoanelor care achizitioneaza cartele preplatite de telefonie mobila.
Citeste si:
Grupul Volkswagen este cel mai mare constructor auto din lume dupa primele sase luni ale anului