Raport Vodafone: Serviciile de telefonie mobila pot sustine agricultura din tarile lumii
raportvodafoneagriculturafermierservicii mobilebursa
Vodafone si Accenture au publicat recent rezultatele unui studiu care masoara impactul comunicatiilor mobile asupra vietii si prosperitatii comunitatilor de fermieri din tarile lumii. In aceasta analiza, a fost inclusa si Romania.
Tarile care au fost luate in considerare sunt Albania, Australia, Cehia, Congo, Egipt, Germania, Ghana, Grecia, Ungaria, India, Irlanda, Italia, Kenya, Lesotho, Malta, Mozambic, Olanda, Noua Zeelanda, Portugalia, Qatar, Africa de Sud, Spania, Tanzania, Turcia, Marea Britanie si
Romania (26 de state in care opereaza Vodafone).
Beneficiile serviciilor mobile sunt nenumarate: meteo, informatii de pe bursele de bunuri si mobile banking pentru fermierii cu initiativa, care lucreaza in zone izolate. Populatia globului va depasi 9 miliarde de persoane, pana in 2050, fapt ce va necesita majorarea cu 70% a productiei de hrana, peste nivelurile din 2006.
Cresterea yieldului va trebui sa provina din tarile emergente, unde fermierii cultiva la scara mica si sunt expusi esecului culturilor si preturilor dinamice din piete.
In plus, multe comunitati de fermieri din tarile emergente sunt excluse de la "masa verde" si nu au acces la capital sau servicii bancare.
Astfel, duc lipsa unor mijloace comerciale (dincolo de clasicul barter), nu pot imprumuta bani, pentru a cumpara noi utilaje si a investi in afacerile lor, cu suficienta forta incat sa reziste in fata schimbarilor macroeconomice.
Raportul Vodafone concluzioneaza ca 80% din potentialul cresterii de 138 miliarde de dolari provenita din pietele emergente ale fermierilor va fi generat de:
1. Sisteme de transfer monetar, care sa permita fermierilor sa realizeze schimburi, sa economiseasca si sa imprumute capital modest, precum si sa incheie polite de asigurare pe termen scurt;
2. Servicii mobile de informatii, care sa ofere date despre vreme, preturile culturilor si resursele de management;
3. Servicii de consultanta in timp real pe probleme legate de controlul pesticidelor si ale schimbarilor climatice, inclusiv cele asociate secetei.
Cercetarea arata ca majorarea veniturilor din agricultura se va realiza prin intermediul utilizarii tehnologiei comunicatiilor mobile, in domeniul productiei si distributiei alimentare. Astfel, este necesara instalarea de sisteme wireless simple in depozite, pe masinile de distributie si in centrele specifice, pentru a permite fermierilor din pietele emergente si producatorilor de hrana sa se dezvolte logistic. Fermierii si producatorii vor putea sa-si optimizeze culturile, sa imbunatateasca semnificativ calitatea produselor de ferma oferite consumatorilor si sa adune informatii de pe teren.
"Fermierii modesti din tarile emergente sunt vulnerabili si vitali in acelasi timp: fara o sporire a productivitatii lor, nu stim cum vor evita viitoarele generatii o criza alimentara.
Serviciile mobile transforma deja vietile a milioane de oameni in moduri la care nu ne-am fi gandit in urma cu un deceniu. Raportul Vodafone ofera dovezi clare despre modalitatea in care comunicatiile mobile pot face diferenta materiala in vederea combaterii lacunelor din alimentatie", a declarat
CEO-ul Vodafone Group, Vittorio Colao.
Raportul complet "Connected Agriculture" poate fi vizualizat
aici.