Raport ONU: Aproape un miliard de oameni de pe Terra sufera din cauza foametei
raportonufoametemiliardterra
Potrivit expertilor Organizatiei Natiunilor Unite, in lume traiesc aproape un miliard de oameni care sufera de foamete, iar problema nu poate fi rezolvata.
Expertii afirma insa ca mai sunt si semnale optimiste, dat fiind faptul ca numarul persoanelor care sufera de foamete a scazut de la 868 la 842 de milioane.
Diminuarea numarului a fost rezultatul cresterilor economice din unele state aflate in curs de dezvoltare, dar si cresterea productivitatii in agricultura locala.
In alte tari, rolul imigrantilor a ajutat la reducerea gradului de saracie si la imbunatatirea dietei, scrie Voice of Russia.
Potrivit ultimelor estimari, cele mai multe persoane care nu reusesc sa isi asigure hrana zilnica se gasesc in sud-estul Asiei (295 milioane), Africa Subsahariana (223 milioane) si estul Asiei (167 milioane).
Yevgeny Vojko, profesor de stiinte politice rus, afirma ca suprapopularea din aceste zone reprezinta principala cauza care duce la foamete, dar si programele sociale si de sanatate slab dezvoltate.
Potrivit sursei citate, un mit asupra cauzelor foametei il reprezinta hrana insuficienta existenta la nivel mondial. Intr-o carte publicata in urma cu mai multi ani, Frances Lappe, Joseph Collins si Peter Rosset aratau ca, de fapt, problema nu este absenta hranei, ci abundenta ei.
In prezent, planeta produce 1,7 kilograme de hrana pe zi pentru fiecare persoana - 800 grame de cereale, 0,5 kg de fructe si legume, 400 gr carne, oua si lapte.
Expertii sustin ca principala problema este ca unii oameni nu isi permit sa isi procure hrana.
Alexander Korbut, vicepresedinte al Uniunii Producatorilor de Cereale din Rusia, afirma si el ca, la nivel mondial, exista hrana suficienta pentru a hrani o populatie chiar mai mare decat cea din prezent.