Raed Arafat a finalizat raportul privind 112: Lista completa a celor 14 MASURI URGENTE
raed arafatcaz caracal112sistem urgentaapel urgenta
Secretarul de stat Raed Arafat, presedinte al Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenta 112, a sustinut, miercuri seara, o declaratie de presa in care a prezentat concluziile dupa crimele de la Caracal, anuntand o serie de masuri pentru reformarea sistemului de apel de urgenta.
Ancheta coordonata de Arafat, pentru identificarea problemelor si gasirea solutiilor pentru imbunatatirea sistemului apelurilor de urgenta 112, s-a incheiat. Raed Arafat a prezentat un set de 14 masuri care se impun pentru a reforma sistemul de urgenta.
Acestea se impart in trei categorii, in functie de termenele de timp in care trebuie instituite: scurt - pana in 12 luni, mediu - 12 - 36 luni, lung - pana la 60 de luni. Totusi, secretarul de stat a spus ca " se poate sa se rezolve unele termene mai rapid", insa el a oferit o aproximatie maximala a perioadei de timp in care trebuie aplicate masurile.
"In raport, a fost analizata situatia actuala a serviciului 112, a dispecerizarii si problemei localizarii. A fost analizata implementarea sistemului AML, dar dupa implementare, nu trebuie sa ne oprim aici.
Au fost stabilite 14 masuri la finalul raportului, impartite pe termene: scurt - pana in 12 luni, mediu - 12 - 36 luni, lung - pana la 60 de luni. Se poate sa se rezolve unele termene mai rapid", a explicat Arafat.
Una dintre masuri vizeaza si cartelele prepay, care sunt o adevarata problema la acest moment, Arafat sustinand ca majoritatea apelurilor abuzive si false la 112 sunt efectuate de pe cartele prepay. Cel mai probabil, raportul intocmit de Arafat va sublinia importanta schimbarii legii, in sensul in care cartelele prepay sa poata fi achizitionate doar in baza actului de identitate.
"In cadrul ordonantei, veti regasi si aspectul cu cartelele prepay. Din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate in primele 6 luni din 2019, 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele", a spus Raed Arafat.
Masura 2: Incheierea unui protocol de colaborare cu Google.
Masura 3: Reconfigurarea infrastructurii de operatorii de telefonie mobila. Termenul e de 8 luni. Aici raspun operatorii de telefonie mobila.
Masura 4: Promovarea aplicatiei apel 112, astfel incat sa functioneze ca o masura temporara pana la dezvoltarea sau implementarea AML.
Masura 6: Constituirea si incadrarea a doua centre de formare, Bucuresti si Mures, pentru instuirea dispecerilor. Tinta noastra e sa ajungem la dispeceri profesionisti. De aceasta masura raspunde MAI, Ministerul Sanatatii, STS.
Masura 7: Modernizarea sistemului 112. Este responsabilitatea STS. Ce dorim e ca licitatia sa se finalizeze cat mai rapid si sa incearca implementarea care va dura maxim 36 de luni.
Referitor la costul implementarii sistemului AML pentru partea STS-ului, vorbim despre 600.000 de euro fara TVA. Costul a fost depus dupa un calcul amanuntit.
Masura 8: Imbunatatirea si armonizarea masurilor de coordonare si gestionare a apelurilor pentru situatii deosebite.
Masura 9: Implementarea altor tehnologii complementare de localizare. AML este principala, insa nu e suficienta, pentru ca are limitarile ei. Nu este o solutie 100% garantata, chiar daca e implementata complet in tara. Are limitari de la acoperirea GPS, cat dureaza apelul, unde se afla apelantul.
Masura 10: Instituirea unui mecanism de verificare periodica a gradului de acuratete a sistemului de localizare.
Masuri pe termen lung, intre 36 si 60 de luni:
Masura 11: Extinderea dispeceratelor integrate la nivel regionar. Crearea unui nr. de dispecerate foarte profesioniste, foarte bine dotate. Sa raspunda cum dispeceratul de la Bucuresti raspunde de Bucuresti si Ilfov.
Masura 12: Pregatirea, formarea continua a dispecerilor. Exista un program care incepe acum, prin pregatire. Nu e suficienta doar prima parte, prin fonduri europene, ci e o masura continua.
Masura 13: Derularea procesului de integrale a tuturor agentiilor ce tin de dispeceratele unice.
Masura 14: Armonizarea continua a legislatiei, cu masurile ce urmeaza sa fie adoptate la nivelul UE. Ce incepem sa facem acum e posibil sa sufere modificari pe directive ce tin de partea de localizare.”
Incepand de joi, masurile vor fi puse in dezbatere publica, iar draftul poate suferi modificari, a explicat Arafat.
Citeste si: Cand incepe noul an scolar? O enigma neinteresanta pentru puterea politica