Radiatiile de la Cernobil nu au trecut granita Romaniei
cernobilcrestere radiatiiradioactivitate cernobil
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a anuntat ca statiile de monitorizare a calitatii aerului din Romania, de la granita cu Ucraina, nu au inregistrat, pana acum, nicio crestere cu semnificatie radiologica a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul national ca urmare a incendiilor de padure ce afecteaza zone din apropierea centralei nucleare de la Cernobil (Ucraina).
"Asadar, Romania este in afara oricarei stari de ingrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleara de la Cernobil.
Conform modelului de dispersie si a prognozei intocmite de Administratia Nationala de Meteorologie, norul de fum format in urma incendiului nu va patrunde in Romania in urmatoarele 36 de ore", precizeaza Ministerul Mediului, intr-un comunicat.
Potrivit datelor de ultima ora comunicate de catre Ambasada Romaniei de la Kiev, in baza informatiilor transmise de Serviciul de Stat pentru Situatii de Urgenta din Kiev, in dimineata zilei de joi, au fost stinse incendiile de pe toate suprafetele de iarba, in prezent continuand localizarea si stingerea suprafetelor de turba care ard mocnit.
In ceea ce priveste nivelul de radiatii, autoritatile ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate au transmis Ambasadei Romaniei la Kiev ca toate masuratorile efectuate pana acum arata ca nivelul de radiatie in zona de excluziune si teritoriile aferente demonstreaza ca modificarile parametrilor de radiatie, cu exceptia perimetrelor incendiilor, nu depasesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar, la Kiev, se afla in limitele normale ale fondului natural.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, intre 2 iulie, orele 12.00 si 3 iulie ora 6.00, circulatia aerului la nivelul solului va fi in general slaba in partea de vest a Ucrainei, orientata de la nord spre sud (camp anticiclonic, extins si deasupra Romaniei).
In cursul zilei de 3 iulie, directia de deplasare a maselor de aer va fi, in general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest.
Rularea modelului de dispersie arata ca un nor de poluant care s-ar forma in jurul centralei nucleare de la Cernobil s-ar putea deplasa, in urmatoarele 36 de ore, inspre granita de est a tarii noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lenta, nu ar patrunde deasupra teritoriului Romaniei.