Quinoa, alimentul extraordinar care pune probleme Boliviei
quinoaboliviaalimentenergiecalciu
Super-cereala din Anzi, sursa de proteine capabila sa vindece foamea in intreaga lume, nu aduce aproape niciun beneficiu tarii unde este cultivata, ba dimpotriva.
Quinoa, in numele careia ONU a numit 2013 Anul International Quinoa, a facut senzatie din inaltimile boliviene ale Anzilor, unde se cultiva de mii de ani, scrie The Independent.
In marile restaurantre occidentale, bucatarii le servesc clientilor cunoscatori noul "superaliment", la preturi in crestere pe masura ce faima grauntei boliviene creste.
Anul trecut, Bolivia a exportat cu 26% mai multa quinoa decat in anul anterior, o afacere ce a generat 800 de milioane de dolari.
Veniturile pe care le realizeaza bolivienii ii vor scoate pe multi din saracia lucie in care se afla, spun unii experti.
Si totusi boom-ul quinoa in Occident nu a adus cu sine si venituri mai mari pentru cetatenii Boliviei, deoarece costurile acesteia s-au triplat in ultimii cinci ani.
Bolivienii, care au consumat de milenii acest super-aliment, ar putea sa ramana fara masa lor traditionala.
Silvana Ramos, o mama a doi copii dintr-un orasel bolivian unde traditional se cultiva quinoa, spune ca este nevoita sa isi schimbe obiceiurile alimentare.
"Imi place quinoa, dar este atat de scumpa incat o cumpar o data pe luna", spune femeia, care arata ca pentru suma cheltuita pe painea de quinoa, muk'una, cumpara de cinci ori mai multa paine "normala".
Bolivia este in acest moment cel mai mare producator de quinoa din lume, insa provocarea cea mai mare este acum sa pastreze pretul scazut, pentru ca sectiunile sarace ale populatiei sa o poata consuma in continuare, in acelasi timp continuand sa exporte "super-alimentul".
Quinoa contine dublul proteinelor din orez, cu nivele similare de carbohidrati si energie.
Are multe minerale precum calciu, magneziu si potasiu, fiind si singurul aliment vegetal ce contine toti amino-acizii esentiali si vitaminele, si nu contine gluten.