Romania nu isi poate acoperi varfurile de consum din perioada geroasa, chiar daca depozitele de gaze sunt pline si exista un volum de peste 3 miliarde de metri cubi stocate. Motivul: capacitatea de extractie este limitata, avertizeaza ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, prezent in cadrul conferintei "Focus Energetic".
Totusi, oficialul spune ca romanii nu trebuie sa aiba motive de ingrijorare. "Romanii nu trebuie sa-si faca griji. Avem un maxim istoric de gaze in depozite, carbune la fel. Evident ca exista si un "dar": degeaba avem stocuri, daca putem extrage doar 28 de milioane de metri cubi pe zi. Asta nu ne va ajuta cu nimic in varfurile de consum.
A fost bine ca s-a inmagazinat o cantitate suficienta, insa este nevoie de un program de investitii in depozite, pentru a creste capacitatea de extractie", a explicat ministrul.
De asemenea, in privinta bucurestenilor, ministrul da asigurari ca acestia nu vor fi afectati de
falimentul RADET, spunand ca situatia este aproape rezolvata.
Problema privind situatia din Bucuresti a fost dezbatuta si in sedinta de guvern de miercuri. Atunci, ministrul Economiei a spus ca trebuie responsabilitate din partea Primariei Municipiului Bucuresti, responsabilitate in a asigura comenzile necesare catre ELCEN cu privire la furnizarea agentului termic
"Inca de luni am avut o intalnire cu ELCEN, marti si astazi dimineata am avut, la sediul Ministerului de Finante, si cu ELCEN si cu Engie, trebuie si cu ANAF. Trebuie stiut ca principalii creditori ai RADET sunt ELCEN, ANAF si compania Engie. Cred ca s-a gasit intr-un final o solutie, numai ca trebuie responsabilitate din partea Primariei Municipiului Bucuresti, responsabilitate in a asigura comenzile necesare catre ELCEN cu privire la furnizarea agentului termic. (...) ELCEN, din adresa pe care Primaria Bucuresti a trimis-o, va avea contract cu Termoenergetica, dar atunci cand Termoenergetica, ca si companie, va fi licentiata, pentru ca in momentul de fata nu are licenta de la ANRE pentru distributia agentului termic. A depus astazi documentatia incompleta, inteleg ca maine este sedinta de Consiliu General, unde, probabil, se va suplimenta ordinea de zi, pentru ca pe ordinea de zi existenta nu s-a regasit delegarea serviciului public de alimentare cu energie termica a municipiului Bucuresti", a afirmat Virgil Popescu, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.
Termoenergetica a fost infiintata in luna august, dar pana acum nu si-a luat licenta pentru distributia agentului termic, a spus oficialul de la Economie.
"Delegarea se va face probabil maine, in sedinta de Consiliu General, este treaba Consiliului General si a primariei, dar pana la licentiere ELCEN vrea sa se asigure ca primaria, prin lichidatorul judiciar, va asigura comenzi, pentru ca nu vrem sa ajungem si cu ELCEN cu probleme. Are deja 130 de milioane de lei datorie RADET catre ELCEN si nu vrem ca datoria sa creasca. Pe langa agentul termic pentru populatia Bucurestiului, ELCEN asigura si producerea de energie electrica si vine iarna si noi trebuie sa avem energie electrica si pentru bucuresteni si pentru aceasta zona", a explicat ministrul Economiei.
Gabriela Firea: "Cetatenii nu au niciun motiv de ingrijorare"
De altfel, si primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus, inainte ca instanta sa pronunte decizia definitiva in privinta intrarii in faliment a RADET, ca Primaria a luat din timp masurile necesare, astfel incat nu se va ajunge ca cei aproximativ 1,2 milioane de romani care depind de agentul termic distribuit de RADET, sa ramana fara apa calda si caldura pe timpul iernii.
Edilul Bucurestiului a declarat ca, in timpul sedintei de Consiliu General de joi, se va dezbate si adopta preluarea de catre Compania Municipala Termoenergetica SA a activitatii de distributie a agentului termic de la falimentara RADET.
"Cetatenii nu au niciun motiv de ingrijorare. Agentul termic va fi livrat la parametri decenti, normali. Vrem chiar la parametri superiori, pe masura ce inlocuim conductele vechi si de 60 de ani.
Astazi dezbatem si aprobam delegarea serviciului de termie catre Termoenergetica, care va prelua activitatea si salariatii RADET. Cand isi vor inceta activitatea la RADET, isi vor incepe activitatea la Termonergetica. Nu va inceta nicio zi furnizarea.
Pentru reprezentantii firmelor private: am primit aviz de la ANAP ca aceste contracte sa fie preluate de Termoenergetica.
Nu renuntam la achizitia de agent termic de la ELCEN. Nu este asa. Dar din cele 6 CET-uri ale ELCEN, Titan si Pipera au disparut. N-am construit noi mall-uri pe ele. Si trebuie sa facem in asa fel incat sa nu se mai transporte agent termic din sud spre nord (cartierul Aviatiei fiind acum alimentat cu agent termic de la CET Sud - n.red)", a precizat Gabriela Firea.