PSD insista: romanii sa plateasca taxe in functie de venituri. Cota unica e in Rusia
taxeimpozitepovara fiscala
Sistemul unic de impozitare nu este pe placul social-democratilor, care militeaza pentru impozitarea progresiva si, spun ei, reducerea poverii fiscale de pe munca. In prezent, romanii cu venituri mici platesc taxe si impozite care le diminueaza considerabil castigurile, in timp ce veniturile generoase sunt supuse acelorasi reguli fiscale. Acest lucru nu e drept in viziunea PSD, care face demersuri pentru a schimba sistemul.
Liderul partidului, Marcel Ciolacu, compara sistemul fiscal din Romania cu cel din Rusia, referindu-se la cota unica de impozitare. El declara ca trebuie sa ne adaptam realitatii din prezent si sa aducem un "echilibru", diminuand povara fiscala de pe munca.
"Care e filosofia? Gasim un echilibru dintre impozitarea muncii, unde in Romania este o impozitare consistenta in zona de munca, cam mare, si continuam sa punem povara pe veniturile mici si mijlocii, fara nicio perspectiva, sau cream un echilibru intre impozitarea muncii si impozitarea capitalului.
Deci in acest moment exista o discrepanta majora in societatea romaneasca.
Cota unica e in Rusia. Vrem o tara ca afara cu sistem fiscal ca in Rusia sau vrem o tara ca afara cu un sistem fiscal european cum au toate tarile din Europa si peste Ocean.
E momentul in care trebuie sa lasam ipocrizia deoparte sa lasam un slogan electoral deoparte si sa vedem realitatile", a punctat liderul social-democratilor.
Te-ar putea interesa si: Angajatii privilegiati fiscal din Romania: ei nu platesc taxe si impozite ca noi toti
O echipa mixta, formata din partenerii de la guvernare, ar urma sa prezinte niste solutii in perioada urmatoare, acestea urmand a fi discutate si cu partenerii sociali, conform lui Ciolacu: "Am facut o echipa mixta PSD, PNL, UDMR, impreuna cu Ministerul de Finante sa vina in doua saptamani in fata coalitiei si plecam pe urma si avem dialog cu toti partenerii sociali si cu mediul de afaceri si vom lua deciziile cele mai corecte".
Zilele acestea, liderul PSD a mai abordat tema taxelor si impozitelor, vorbind despre o "reasezare" a sistemului, nici pe departe despre cresterea darilor actuale.
"Este nevoie sa venim cu anumite masuri. Sunt mai multe masuri fiscale pe care cred ca va trebuie sa le luam, sa le prezentam pana in 1 iunie, dupa cum bine stim codul fiscal trebuie modificat cu 6 luni inainte ca viitorul buget de stat sa-l construim pe masurile luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie.
Toata lumea vine mereu ca vom avea o colectare mai buna, s-a imbunatatit colectarea si noul sef al ANAF-ului chiar a luat o perspectiva buna in acest moment. Exista si o redimensionare si o reasezare a impozitelor astfel incat sa fie o colectare mai buna dar asta nu inseamna ca marim taxele.
In primul rand inflatia e influentata in continuare de pretul de la energie pentru ca nu s-a reusit companiile sa inchida toate compensarile. E posibil ca daca Ministerul Energiei inchide acest capitol cu compensarile energiei inflatia sa mai scada, urmand pe urma sa facem fata inflatiei din zona euro (…), este record in toata Europa", a spus zilele acestea liderul PSD.
Te-ar putea interesa si: Indemnizatie somaj 2022: cat e somajul dupa liceu, care sunt conditiile pentru a primi somaj si ce documente sunt necesare
Surse guvernamentale dezvaluie variantele de lucru pe care merge Guvernul: ar fi vorba despre aparitia unui nou tip de impozit pe casa, dar si de eliminarea unor facilitati
Impozitarea proprietatilor in functie de valoarea acestora, nu de numarul lor, cresterea impozitelor locale, eliminarea unor facilitati fiscale si introducerea anumitor deductibilitati sunt cateva dintre masurile pe care le-ar discuta, in acest moment coalitia de guvernare. Trebuie precizat ca aceste informatii vin pe surse, nefiind confirmate oficial de vreun reprezentant al Executivului de la Bucuresti.
PNL vrea predictibilitate si spune ca exista alte metode sanatoase de a face rost de bani la buget, nu din taxe si impozite marite
La polul opus, liberalii par sa se opuna celor afirmate de social-democrati. PNL lasa sa se inteleaga, prin vocea lui Florin Citu, ca astfel de modificari legislative ar crea lipsa de predictibilitate. Dupa cum bine stim, acest fenomen este semnalat de mediul de business ca fiind cel mai mare pericol pentru afacerile lor si pentru atragerea viitorilor investitori. Nimeni nu-si doreste sa faca afaceri intr-un mediu fiscal incert, iar deteriorarea mediului privat inseamna consecinte directe pentru economie, al carei motor se degradeaza si nu mai aduce aceleasi venituri la buget.
"Nu trebuie sa se intample nimic, predictibilitate inseamna ca pastrezi ceea ce ai. (...) PNL are intotdeauna solutii de a aduce bani la buget fara sa mareasca taxe", a spus Florin Citu.
Conform liderului PNL, exista metode sanatoase de a face rost de bani la buget, respectiv implementarea reformelor din PNRR.
"In PNRR avem bani gratis si avem si imprumuturi cu dobanda zero, numai ca ele sunt legate de reforme. Faci reforme - iei banii, nu faci reforme - nu iei banii", a continuat el.
Foto: pixabay