PSD a contestat la CCR bugetul pe 2020
buget de statbugetul romanieibuget 20202020ccrcurtea constitutionalaccr
Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale au fost contestate, luni, la Curtea Constitutionala de catre presedintii Senatului si Camerei Deputatilor.
Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si presedintele Senatului, Teodor Melescanu, au contestat la Curtea Constitutionala doua proiecte legislative ale Guvernului condus de Ludovic Orban. Este vorba despre Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale. Judecatorilor CCR li s-a semnalat existenta unor conflicte juridice de natura constitutionala intre Parlament si Guvern privind cele doua legi.
“Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a raspunderii de catre Guvernul Romaniei si de catre Orban, va fi atacat astazi de catre mine si de catre presedintele Senatului ca si conflict constitutional, la CCR (...). Nu exista precedent in Europa ca un guvern democratic sa vina cu un buget fara sa fie dezbateri in Parlament.
De la Ceausescu, Romania nu a mai cunoscut asa ceva, de 30 de ani. Chiar daca nu vom reusi sa stopam acest buget, cu certitudine, daca decizia ne va fi favorabila, vom stopa ca altcineva in viitor sa faca acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra in istorie ca primul prim ministru care si-a permis acest lucru, nu numai din Romania, ci din Europa democratica”, a spus Ciolacu, anuntand demersul facut ulterior alaturi de Teodor Melescanu.
Urmeaza ca, pana pe 10 ianuarie, cei care au depus sesizarile sa transmita catre CCR un punct de vedere, dupa care magostratii vor analiza si vor decide daca exista sau nu acest confluct juridic asupra caruia cei doi presedinti atrag atentia.
Va amintim ca, luni, Guvernul si-a asumat raspunderea asupra bugetului de stat pe anul 2020, asupra bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor, dar si pe modificarea OUG 114. De asemenea, in data de 30 decembrie Marcel Ciolacu a anuntat ca va depune sesizare pe OUG 114. “Efectele ordonantei vor fi suspendate pana ce CCR va da o decizie”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul justifica asumarea raspunderii prin faptul ca, daca s-ar fi dezbatut in Parlament, cele doua proiecte legislative ar fi fost adoptate cu intarziere, motiv pentru care s-a impus o solutie care sa simplifice procedura de adoptare, si asa s-a ajuns la asumarea raspunderii.
"La modul in care arata finalul de an, cu zilele libere si daca am fi venit in Parlament e putin probabil sa fi reusit adoptarea si nu se stie in ce forma ar fi iesit. Venim dupa o perioada in care s-a ajuns la un deficit care depaseste 4,4% din PIB si Romania trebuie sa dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor”, a spus Orban.
Varianta motiunii de cenzura ramane in picioare
Desi social-democratii au contestat la CCR cele doua proiecte legislative, acest lucru nu inseamna ca PSD nu poate merge mai departe intr-o incercare de a darama Guvernul. Chiar presedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, a spus ca nu este exclusa aceasta varianta, insa va depune motiune impotriva Cabinetului Orban atunci cand va primi sustinere de la mai multe formatiuni parlamentare.
“S-au discutat toate variantele. Nu excludem varianta de motiune in trei zile, in cazul in care si alte formatiuni politice vor dori sa se alature demersului nostru”, a aratat el intr-o declaratie de presa sustinuta la finalul sedintei Comitetului Executiv al PSD.
Citeste si:
Lovitura de stat, sau nu, Revolutia a rapit vieti carora, dupa 30 de ani ... le mai cerem un ragaz