Ministrul Justitiei ii propune pe Gabriela Scutea in functia de procuror general al Romaniei, pe Georgiana Hosu pentru functia de procuror-sef al DIICOT si pe Crin Bologa pentru functia de procuror-sef al DNA.
"Am ales candidatii care au prezentat simultan competenta si experienta. M-am ferit de experimente pentru ca situatia in care se afla Ministerul Public nu permite experimente", a spus Predoiu.
Conform procedurii, cele trei propuneri de numiri facute de ministrul Justitiei vor ajunge la Consiliul Superior al Magstraturii (CSM), unde vor primi aviz consultativ. Decizia finala o va lua insa presedintele Klaus Iohannis. Chiar daca cei trei vor primi aviz pozitiv sau negativ, presedintele nu este obligat de legislatie sa tina cont de avizul emis de CSM.
Catalin Predoiu le-a transmis celor trei candidati si un mesaj, daca vor fi numiti in functie de presedinte:
"Mesajul este simplu. Reparati vulnerabilitatile identificate in planurile de managament, organizati si mobilizati procurorii si institutiile pe care eventual le veti conduce. Relansati combaterea energica si eficienta a tuturor formelor de infractionalitate din zona de competenta.
Libertatea si siguranta cetatenilor sunt valori esentiale, iar siguranta inseamna garantarea drepturilor individului, atat in raport cu semenii care atenteaza la ele, cat si in raport cu institutiile care le incalca, inclusiv institutile judiciare. In acesti parametri, Ministerul Justitiei va va fi partener", a spus Predoiu.
Catalin Predoiu prezinta punctele forte ale fiecarui candidat
Despre fiecare propunere in parte, Predoiu a avut cuvinte de lauda. Spre exemplu, despre Crin Bologa, propunerea pentru functia de procuror-sef al DNA, ministrul Justitiei spune ca "a lucrat in DNA si nu a avut nicio intersectie cu pasivele DNA". Mai mult decat atat, ministrul a spus ca proiectul de management al lui Bologa a fost impresionant.
In respectivul proiect, Bologa propunea, printre altele, masuri pentru persoanele cercetate de DNA insa care isi doresc sa evite presa. Bologa se gandeste ca, daca ajunge la sefia DNA, sa le ofere acestor persoane o "cale de acces prin spatele institutiei".
"Am trecut acolo (in proiectul managerial - n.red.) pentru ca s-au plans foarte multe din persoanele cercetate ca au fost linsate mediatic prin intrarea pe usa principala a Directiei Nationale Anticoruptie. Persoanele arestate aduse la DNA pot intra la sediul central pe usa din spate si, punctual, la fiecare serviciu teritorial va trebui gasita o solutie. (...).
In foarte multe cazuri expunerea mediatica le apartine si inculpatilor, ca si avocatilor acestora, si atunci va trebui identificata aceasta posibilitate la care pot apela in momentul in care vor fi citati si nu vor sa fie expusi public, stiind faptul ca in fata la DNA sunt permanent televiziunile si ziaristii, o cale de acces prin spatele institutiei, sa fie accesul cu masina acolo, sigur, sub controlul pazei, astfel incat sa nu fie expusi public si sa nu mai apara ca si cum DNA ar condamna dinainte oamenii si ar linsa mediatic inainte de a fi judecati si condamnati", a declarat Bologa.
"Scurgerea de informatii poate sa apartina Directiei Nationale Anticoruptie sau chiar persoanei invitate a DNA sau aparatorilor acestora. Eu va trebui sa ma asigur, prin comunicare permanenta cu colegii mei, sa nu linsam mediatic, sa nu incalcam prezumtia de nevinovatie si ceea ce depinde de noi sa o rezolvam privind scurgerea de informatii", a mai spus Bologa.
La randul sau, si Georgiana Hosu, candidata pentru functia de procuror-sef al DIICOT, se bucura de aprecierea ministrului Justitiei. Acesteia, Predoiu ii lauda proiectul, dar si prestatia de la interviu.
Totusi, cel mai bine intocmit dosar de candidat si cele mai bune raspunsuri la interviu le-a oferit Despre Gabriela Scutea, desemnata la Parchetul General, sustine ministrul de Justitie.
"A demonstrat cunoastere, viziune, forta si substanta profesionala. De altfel, tot in cazul dansei, cat si in cazul celorlalti, interviurile filmate, incarcate pe site-ul MJ, pot fi revazute. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate prezentate, acoperind complet atat partea de administratie si constructie interna a Ministerului Public, cat si partea de reprezentare externa. Cunoaste bine MCV si este foarte bine cunoscuta la Bruxelles",a explicat Predoiu.
Citeste si:
Capitala Romaniei ocupa locul 13 din 14 la mobilitate durabila