Propunere: program de munca de 10 ore pe zi si 3 zile de weekend pentru angajatii romani
zile liberezile libere angajatiore de munca
Saptamana de munca ar putea fi redusa la patru zile lucratoare. O propunere legislativa pentru modificarea Codului Muncii prevede 3 zile de weekend pentru toti angajatii romani.
Concret, doar zilele de munca vor fi reduse, nu si durata efectiva a timpului de munca. Angajatii romani ar urma sa lucreze tot 40 de ore pe saptamana, care se vor imparti cate 10 in patru zile, in loc de opt ore in cinci zile cum este in prezent.
Initiatorul propunerii legislative este senatorul liberal Marius Nicoara, care a explicat ca prin redistribuirea timpului de munca in patru zile, oamenii ar avea mai mult timp liber pentru a calatori, a se relaxa, a merge la cumapraturi, ceea ce duce atat la cresterea profitului in domeniul alimentatiei publice, serviciilor ÅŸi turismului., dar si la cresterea concentrarii si productivitatii la locul de munca.
"Cei care au trei
zile libere se duc in mini-vacante, la munte, la mare, la restaurante, in sali de jocuri... si se cheltuiesc bani. Multi considera ca in trei zile organismul uman se odihneste mult mai bine si poate sa reia o noua saptamana", spune Nicoara.
Alegerea pentru programul de munca de patru zile sau cel actual de cinci zile ar fi optionala, adica salariatii ar fi cei care ar putea opta pentru varianta cea mai convenabila lor, conform propunerii.
Totusi, patronatele din Romania se opun ideii programului de munca de 10 ore timp de patru zile pe saptamana.
"Cum se poate face si cat ar costa in plus, ca locuri de munca care trebuie sa acopere in activitatile care nu isi permit sa-si opreasca activitate? Masura este o inovatie, dar nu are niciun fundament. Deocamdata, problema pe care o avem in Romania este ca nu producem", spune Cristian Parvan, Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Propunerea legislativa modifica si completeaza articolele 112 si 113 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Proiectul legislativ, care a fost respins de Senat, a fost inregistrat in dezbatere publica la Camera Deputatilor si a fost trimis pentru raport in comisiile de specialitate.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro