Propunere de lege inedita in Romania: fara tepari la licitatiile statului pentru infrastructura rutiera
autostraziinfrastructura rutiera
Nu e un secret pentru nimeni faptul ca Romania are mari probleme in a-si dezvolta sistemele de infrastructura rutiera. Din lipsa investitiilor in autostrazi, investitorii ne ameninta cu plecarea si pe cei din afara ii indepartam, anulandu-ne astfel orice sansa de evolutie economica sanatoasa si durabila. De ce se intampla acest lucru? Motivele sunt multe si, fara indoiala, foarte discutabile, dar un antreprenor din judetul Suceava pune punctul pe durerosul "i": teparii.
Acesta propune ca statul sa nu mai permita participarea la licitatii, unde e vorba de mari proiecte de
infrastructura rutiera, a companiilor al caror istoric nu este tocmai serios, ci s-ar putea incadra mai degraba la categoria "tepari". Astfel, contractorii care au datorii la subcontractori sa fie eliminati din start, atunci cand statul lanseaza o astfel de licitatie.
Vasile Grigorean, reprezentant al firmei Baxcom vine cu idee adoptarii unei astfel de legi in tara noastra.
"Ar trebui o lege care sa protejeze subcontractorii. Asa cum cer certificat fiscal zero la licitatii, sa le ceara sa fie facute toate platile catre subcontractori", a declarat pentru
Economica.net Vasile Grigorean, reprezentant al firmei Baxcom.
Potrivit antreprenorului ce este implicat in mai multe proiecte deinfrastructura, prin societatea sa, din cauza faptului ca unii contractori nu isi platesc subcontractorii, desi ei isi primesc banii "la zi", constructia de drumuri se amana chiar si cu anii, depasindu-se cu mult termenele contractuale prevazute initial.
Te-ar putea interesa si: 5 idei de afaceri care vor avea succes in 2022: n-ai nevoie de bani multi
Romania a inaugurat, in 2020, 59 de km de autostrazi
Va amintim faptul ca, in anul 2020, in tara noastra au fost inaugurati 59 de km de autostrazi. Anul 2020 a fost cel mai bun din ultimii 10 in ceea ce priveste ritmul de contractare la nivelul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cu un total de aproximativ 8 miliarde de euro, in timp ce, pe toate modurile de transport, au fost contractate lucrari de aproximativ 54,908 miliarde de lei, respectiv circa 11,5 miliarde de euro.
In anul 2020, la nivelul CNAIR au fost incheiate contracte de executie in valoare totala de aproximativ 10 miliarde lei (circa 2 miliarde de euro) din care: pentru autostrazi si drumuri expres in valoare de 6,7 miliarde de lei, pentru drumuri nationale - 1,5 miliarde de lei, si pentru variante de ocolire - 1,6 miliarde de lei.
Foto: pexels.com