Proiect OUG: pana la 5 ani de INCHISOARE pentru patronii romani care nu platesc LA TIMP aceste obligatii pentru angajatii lor
adrian caciuministerul finantelorcontributii sanatatecontributii sociale
Social-democratul Adrian Caciu, care se afla la carma Ministerului de Finante, tocmai a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta care prevede sanctiuni dure pentru angajatorii romani care nu se conformeaza normelor fiscale.
Mai exact, angajatorii care nu platesc impozitele si contributiile
angajatilor, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, ar putea fi sanctionati cu amenda sau chiar ar putea sta dupa gratii o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani.
Desigur, pentru ca aceste masuri sa se aplice, trebuie ca proiectul de OUG sa intre in vigoare.
Initiatorii acestor masuri sustin ca ei de fapt vin in intampinarea unui fenomen care a luat amploare in Romania. Numerosi romani afla, in situatii critice, ca firmele pentru care lucreaza nu si-au indeplinit obligatiile fiscale si nu le-au achitat contributiile catre sanatate sau pensii. Acest lucru le poate aduce prejudicii si piedici serioase, intr-o multitudine de situatii ale vietii, cum ar fi vizitele medicale sau chiar iesirea din campul muncii, la pensie.
"Zeci de mii de romani afla – exact cand au nevoie de servicii medicale! – ca nu pot beneficia de acestea pentru ca angajatorul nu a platit contributiile pentru #sanatate, desi banii le-au fost #retinuti din salariu.
Alte zeci de mii de romani afla – cand ajung sa-si depuna dosarul de #pensie – ca nu au o pensie potrivit muncii depuse pentru ca angajatorul nu le-a platit contributiile, desi banii le-au fost retinuti din salariu!", sustin initiatorii proiectului in cauza.
Ce prevede, mai exact, proiectul de OUG
"Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata ori, dupa caz, neretinerea sau neincasarea, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege", prevede documentul citat.
Angajatorul poate primi o amenda, in cazul in care prejudiciul e acoperit integral si valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro (echivalentul in lei). De asemenea, daca prejudiciul achitat e pana in 50.000 de euro (echivalentul in lei), pedeapsa prevazuta este amenda.
Totusi, noua legislatie nu e chiar atat de dura pe cat pare, daca aprofundam prevederile stipulate in document. Prin urmare, observam ca daca pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive prejudiciul, majorat cu 20% din baza de calcul, plus dobanzile si penalitatile, e achitat, fapta nu se mai pedepseste deloc.