Proiect de lege adoptat de Senat: Unii detinuti sa isi execute pedepsele ACASA. Cine beneficiaza
penitenciarinchisoarepnlproiect de legecodul penalsenatcamera deputatilor
Infractorii din Romania, care sunt condamnati la o pedeapsa privativa de libertate, de pana la sapte ani, ar putea executa-o la domiciliu, unde ar urma sa fie monitorizati prin bratari electronice. Proiectul apartine senatoarei PNL Alina Gorghiu, fiind initiat pe 10 decembrie 2019 si a trecut de votul Senatului, cu 128 de voturi "pentru†si doua abtineri. De asemenea, proiectul de lege prevede si posibilitatea executarii pedepselor in regim mixt, adica o parte din saptamana detinutii ar sta acasa, iar in cealalta parte, in penitenciar. Potrivit proiectului, in cursul saptamanii, acestia ar urma sa fie supravegheati de la domiciliu, iar in zilele de sambata si duminica, ar executa pedeapsa din penitenciar. Insa nu toti detinutii vor beneficia de acest proiect, exista o serie de conditii care trebuie indeplinite de acestia.
Proiectul de lege prevede ca nu pot beneficia de aceasta masura persoanele care au fost condamnate pentru infractiuni contra vietii, contra integritatii corporale sau sanatatii, infractiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fatului, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale, infractiuni de coruptie, infractiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice, precum si infractiuni prevazute de Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, republicata.
De asemenea, nu pot beneficia de acest proiect nici cei care nici persoanele condamnate anterior pentru savarsirea fie a infractiunii de evadare, fie pentru cea de inlesnire a evadarii ori pentru tentativa la aceasta.
Nu se poate executa pedeapsa la domiciliu nici in cazul in care initial a fost dispusa suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocata;
Acelasi proiect prevede ca nu vor putea sa isi execute pedeapsa la domiciliu nici cei care s-au sustras de la urmarire penala ori judecata sau au incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor;
Cei care vor putea sa isi execute pedepsele la domiciliu, vor fi supravegheati de autoritati cu ajutorul unei bratari electronice pe care o vor purta in permanenta, pentru ca organele statului sa stie in fiecare moment daca detinutul respecta limitele teritoriale ale domiciliului sau, sau daca incearca sa evadeze.
Proiectul de lege a trecut de Senat, intr-o sedinta de plen online, unde a primit 128 de voturi "pentru" si doua abtineri. Insa, pentru a intra in vigoare, acest proiect de lege trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, for decizional.
Citeste si:
Carantina obligatorie pentru cei care vin in Romania din Germania, Austria, Belgia, Elvetia, Regatul Unit, Olanda, Franta, SUA, Spania, Turcia, Iran, Belgia
"Proiectul modifica in esenta Codul Penal cu cateva prevederi esentiale care se gasesc in sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o masura alternativa la pedeapsa inchisorii, si anume executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii, care reprezinta o forma de individualizare a pedepsei si, de asemenea, executarea fractionata a pedepsei inchisorii.
Codul de Procedura Penala suporta o modificare esentiala, care presupune ca instanta se va pronunta asupra revocarii si anularii executarii la domiciliu a pedepsei inchisorii. (...) Se instituie supravegherea prin bratara electronica, se defineste notiunea de imobil in care se executa pedeapsa si se reglementeaza cazurile in care condamnatul poate parasi imobilul - asta este esenta initiativei legislative", a declarat Alina Gorghiu.