Progres prin mentalitate
ziua nationalamesaj premiermesaj ludovic orbanmesaj antreprenori
In dezbaterile de pe la televiziuni, unii sefi sau ce-or mai fi ei pe la fostul partid de guvernamant incearca sa le bage in cap oamenilor ca ei, "fostii", au vrut sa aiba grija de resursele tarii, in timp ce actualul partid de guvernamant apara interesele multinationalelor, deci, pe ale strainilor.
In Romania, cu exceptia nefericitului slogan din anii '90 "nu ne vindem tara", aproape ca nu a existat om politic, in frunte cu trei presedinti si jumatate (pentru ca, in cele din urma, pana si Ion Iliescu a fost convins de necesitatea atragerii capitalului strain) si droaia de premieri, care sa nu spuna ca tara noastra are nevoie ca de aer de investitii straine.
"Problema" cu acestea este ca pot fi facute oriunde in lumea asta, oriunde considera investitorul ca el si banii lui vor avea cele mai mai bune si mai stabile (!) conditii de dezvoltare.
Prin urmare, Romania concureaza pentru a atrage niste miliarde de euro sau dolari, cel mai recent exemplu fiind "bataia" pe fabrica pe care Volkswagen ar urma sa nu o mai construiasca in Turcia, ci la noi sau la bulgari.
O alta "problema" este ca investitorul nu-si risca banii ca sa ajute un stat sau pe altul, ci, in primul rand, ca sa faca el si actionarii lui profit. Asta este economia capitalista pe care, cel putin declarativ, toti o dorim.
Din pacate, tot fostul partid de guvernamant - care acu' isi stoare capul sa-si dea seama ce i-a pricinuit declinul - a prezentat externalizarea acestui profit in cel mai rau stil populist.
Propaganda care lasa sa se inteleaga ca moare de grija tarisoarei si a locuitorilor ei "uita" sa spuna ca, inainte de a face profit, un investitor serios si corect creeaza locuri de munca, de unde statului ii revin venituri, si, cu cat sunt mai bine platite acele locuri de munca, atunci, cu atat mai mult vor avea angajatii ce consuma, crescand si celelalte afaceri.
Daca, in cele din urma, compania respectiva realizeaza profit pe care plateste impozit este - in virtutea legislatiei europene care garanteaza libera circulatie a capitalurilor - libera sa faca exact ceea ce vrea cu profitul, inclusiv sa-l externalizeze.
Nu este bine ca Romania sa fie si ea, acolo, o rotita, in angrenajul economic mondial, in loc sa ramana de caruta pentru ca acelora care conduc statul... capitalist li se nazare cate o
taxa pe lacomie?
Asta in timp ce landul Brandeburg a desfasurat covorul rosu de ajutoare de stat in calea companiei Tesla pentru ca aceasta sa-si ridice fabrica din Europa pe langa Berlin, generand direct si indirect cam 8.000 de locuri de munca. Sigur, nemtii, au fost ajutati si de Brexit, dar si de dorinta de a deveni tot mai prietenosi cu investitorii, tocmai pentru ca acestia sa aleaga Germania, nu alt stat.
Cu siguranta ca, dupa Brexit (daca acesta va mai avea loc), si Marea Britanie va pune la punct un plan solid de facilitati fiscale care sa readuca investitiile straine intr-una dintre cele mai liberale economii din lume.
Acum, la noi, noul guvern promite sa abroge tot ce se poate din
taxa pe lacomie si
OUG 114/2018, iar, in mesajul sau de Ziua Nationala a Romaniei, noul premier, Ludovic Orban, s-a adresat special si oamenilor de afaceri: "sa construim impreuna un drum ireversibil al Romaniei catre stabilitate sociala si economica, catre prosperitate, in care cei care muncesc onest sa se bucure de beneficiile muncii lor, iar
antreprenorii sa se simta corect tratati.
Sa dezvoltam societatea romaneasca pe principiile solide ale adevarului si meritocratiei, in care competenta sa fie recunoscuta si apreciata.
Crezul meu, ca prim-ministru, este sa nu irosim aceasta sansa si,
prin noi insine, romani din tara sau din alte colturi ale lumii, sa construim o Romanie normala pentru toti cetatenii".
La multi ani, Romania! La multi ani si, daca un slogan german vorbeste despre progresul prin tehnologie, sa dea Dumnezeu ca, spre binele nostru, tot mai multi dintre noi sa progresam prin schimbarea mentalitatii!