Program panouri fotovoltaice: Luni se semneaza contractul de finantare
panouri fotovoltaicecasa verdeadministratia fondului de mediusubventii statministerul mediului
Luni se va semna de finantare aferent Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, in valoare 536 milioane lei (din Programul Operational Regional 2014-2020). Dupa acest pas, Administratia Fondului pentru Mediu va publica lista finala a inslatalorilor validati pentru acest program, iar mai apoi, se va deschide programul pentru persoanele fizice.
Luni se va semna contractui de finantare aferent Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice subventionate de stat.
"Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, va sustine luni, 26 august 2019, la ora 12.00, o conferinta de presa alaturi de viceprim-ministrul Gratiela Gavrilescu, ministrul mediului.
Evenimentul are ca tema semnarea contractului de finantare aferent Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, in valoare 536 milioane lei (din Programul Operational Regional 2014-2020) si va avea loc la sediul Ministerului Mediului", transmit autoritatile.
Aproximativ 30.000 de gospodarii din Romania vor beneficia de instalarea de panouri fotovoltaice, anunta ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, care spune ca acesta este "cel mai ambitios program de mediu din ultimii ani".
”Suntem pregatiti sa lansam cel mai ambitios program de mediu din ultimii ani. Prin intermediul acestuia, aproximativ 30.000 de gospodarii din Romania vor putea sa isi reduca costurile cu factura la energie si chiar sa devina prosumatori, deoarece orice cantitate de energie produsa si neutilizata va fi automat livrata in retea, valoarea acesteia urmand sa fie scazuta din costul total al facturii”, a declarat oficialul de la Mediu.
Persoanele fizice vor putea accesa programul, dupa ce Administratia Fondului pentru Mediu va publica lista finala a inslatalorilor validati pentru acest program. Conform prevederilor proiectului, statul va sustine pana la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investitiei), iar restul de 10% trebuie platit de catre beneficiarul sistemului.
Pentru a obtine finantarea, cei interesati de program trebuie sa mearga la un instalator validat de Administratia Fondului de Mediu, pentru inscriere, cu urmatoarele documente: cerere de finantare tehnoredactata, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciara nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, si dovezi ca nu are restante la taxe si impozite.
Apoi,in termen de 90 de zile trebuie sa obtina un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrica, dupa aceea urmeza montajul. Surplusul de energie va fi livrat in reteaua nationala, de unde se poate primi si bani. Banii vor fi platiti de catre furnizorul de energie electrica.