Productia ecologica a scazut in 2012
productie ecologicaagricultura ecologicaalimente ecologicesuprafata cultivata ecologic
Seceta a dus la scaderea productiei obtinute din agricultura ecologica, potrivit spuselor presedintelui Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica "Bio Romania", Marian Cioceanu.
Este vorba despre o scadere de circa 10 – 15% la productia de grau si 20 – 30% la culturile de toamna. "Din ceea ce am discutat cu fermierii nostri, vom avea la grau o scadere a productiei cu 10-15 procente fata de anul trecut, in timp ce la culturile recoltate in toamna scaderea va fi mai mare, undeva intre 20-30% la porumb si floarea soarelui. Si productia de miere de albine obtinuta in sistem ecologic s-a redus cu 30-50%, in functie de zone. In schimb, fructele de padure nu prea au fost afectate de seceta", a explicat Cioceanu.
Desi va scadea in raport cu cea de anul trecut, productia din agricultura ecologica din acest an nu va suferi la fel de mult ca cea din agricultura conventionala. "Productia obtinuta din agricultura ecologica se va situa in acest an in trendul agriculturii romanesti, dar nu va fi la fel de greu incercata. In sistemul agriculturii ecologice, aceeasi seceta afecteaza mai putin deoarece productia ecologica este intotdeauna mai mica decat cea obtinuta in agricultura conventionala. Vom avea o scadere de productie, dar procentual nu poate sa fie la fel si nu cred ca va fi atat de mare", a declarat seful Bio-Romania.
Romanii consuma doar 1,5 – 2% din totalul alimentelor ecologice, ultimul an inregistrand o crestre vaga. "Din discutiile cu fermierii s-a constat o crestere cu 10% a consumului intern de produse ecologice, fata de anii precedenti, desi pe totalul alimentelor consumate inregistram intre 1,5% si 2%", a punctat Cioceanu.
Surafata cultivata ecologic a crescut in 2012 cu circa 50.000 de hectare fata de anul precedent si a ajuns la 350.000 de hectare. "Desi suprafetele nu sunt inca centralizate, cu siguranta vor fi anul acesta peste 350.000 de hectare certificate ecologic. Ne asteptam ca si suprafata la arabil sa creasca anul acesta, dar deocamdata nu putem estima cat reprezinta. Producatorii inregistrati in sistem au ajuns la 24.000, mai mult decat dublu fata de cei 10.000 din 2011. Exporturile vor scadea in cantitate, chiar daca sunt preturile foarte ridicate, iar ca valoare este deocamdata greu de estimat pentru ca nu avem un cod CAEN diferit. Anul trecut am estimat valoarea exporturilor de produse ecologice la 200 de milioane de euro", a conchis Marian Cioceanu.