Producatorii din Industria Apei trag semnalul de alarma: Sa ne asteptam la scumpiri si fabrici inchise
scumpiriapriaasociatia producatorilor din industria apeilegea resurselor hidromineraleapa
Asociatia Producatorilor din Industria Apei (APRIA) trag un puternic semnal de alarma si avertizeaza ca Legea resurselor hidrominerale care se afla in dezbatere publica la Senat va avea consecinte devastoare la nivelul intregii economii.
Asociatia Producatorilor din Industria Apei (APRIA) spun ca Legea resurselor hidrominerale va pagubi administratiile locale, multe fabrici vor fi inchise, iar consumatorii se vor confrunta cu scumpiri la raft. "Pretul de vanzare la raft, pentru apele de izvor si de masa imbuteliate, va creste cu minim 10%", avertizeaza APRIA. De asemenea, asociatia atrage atentia ca acest proiect legislativ ingradeste accesul consumatorilor finali la apa de calitate.
"Dupa cum se tot repeta, "Iadul este pavat cu bune intentii", la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste anumite initiative legislative. Ajunsa la Senat pentru a primi aviz favorabil, legea va produce confuzie in anumite cazuri, va inchide fabrici, va pagubi administratiile locale, care nu vor beneficia cu aceasta ocazie de niste bani, si va duce la scumpirea apei la raft. Punctual, producatorii au sesizat cateva dintre cele mai arzatoare probleme care vor aparea in urma adoptarii acestei legi. Astfel, se scumpeste apa de izvor si de masa imbuteliata, proiectul prevede introducerea redeventei pentru apele de izvor si de masa, de patru euro/metru cub, aceasta fiind cea mai mare taxare din UE", transmite APRIA.
Asociatia mai atrage atentia asupra unui alt aspect, spunand ca legea este croita sa defavorizeze cetatenii, in schimb ar fi benefica doar pentru bugetul statului. Se constata ca nu vor mai fi diferente intre categoriile de apa, potrivit ARIPA.
"Existenta unor neclaritati pun in dificultate respectarea legii. O alta problema o reprezinta dubla taxare la apele de izvor si de masa, deoarece redeventa nu exonereaza producatorul de plata altor taxe sau contributii datorate, conform reglementarilor legale in vigoare. Nu in ultimul rand, administratiile locale nu vor beneficia de banii incasati din redeventa, astfel incat sa poata investi in infrastructura, intreaga valoare incasata se va "varsa" la bugetul de stat. Asa stand lucrurile, acest proiect de lege in actuala forma ar fi doar inca o lege care vine in folosul statului si nicidecum al populatiei, o lege care sa aduca un plus de castig statului", sustine asociatia de profil.
Presedintele APRIA: Vrem sa fim consultati si venim in intampinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte
Presedintele APRIA, George Ristea, a spus ca asociatia pe care o conduce vrea sa contribuie activ la negocierile asupra formei finale a acestui proiect, pentru a veni in sprijinul producatorilor si consumatorilor.
Acest proiect "va scumpi apa la raft, iar asta este una dintre schimbarile care vor afecta industria si, implicit, consumatorul. Avand in vedere ca suntem o asociatie care se implica activ in economie, vrem sa fim consultati si venim in intampinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte, caci cei care au cel mai mult de pierdut sunt cetatenii Romaniei si nu putem sta cu ochii inchisi”, a declarat presedintele APRIA, George Ristea.
"Noul proiect de lege prevede ca toate sursele de apa vor intra in proprietatea statului incalcand indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de "nationalizare”. Practic, statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, obligand proprietarul – adica societatea comerciala care exploateaza izvorul de apa – sa ofere statului drum de acces pe terenul societatii comerciale", a mai explicat presedintele ARIPA.
Citeste si:
Industriasii avertizeaza: BREXITUL ne va costa 50.000 de LIRE pe MINUT