Primul termen in Dosarul Revolutiei debuteaza cu Ion Iliescu ABSENT din sala de judecata
ion iliescudosarul revolutiei1989comunism
Vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie are loc primul termen in Dosarul Revolutiei, in care fostul presedinte al tarii, Ion Iliescu, este acuzat de infractiuni contra umanitatii. Iliescu a decis, insa, sa nu se prezinte in fata magistratilor, trimitandu-si reprezentantul legal sa il reprezinte. Pe 8 aprilie 2019, procurorii Sectiei militare din Parchetul General au trimis in judecata dosarul Revolutiei din decembrie 1989, in care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus si Emil Dumitrescu au fost pusi sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii.
Avocatul lui Ion Iliescu incearca sa gaseasca chichite legislative care sa intoarca dosarul in starea de urmarire penala, sau sa se ajunga la refacerea anchetei de la zero. Acesta a precizat ca in cauza au fost depuse mai multe cereri si exceptii.
"Nu e niciun fel de secret (depunerea de cereri si exceptii – n.r.). Ele au fost depuse la dosar, invoca atat neregularitatea actului de sesizare, in raport cu descrierea faptelor, cat si nelegala administrare a unora dintre mijloacele de proba”, a spus Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu.
"Da, pe de o parte (refacerea anchetei – n.r.). Pe de alta parte, restituirea acelui dosar la urmarire penala. In principal am sa spun ca fapta domnului Iliescu asa cum este expusa in actul de sesizare nu indeplineste standardele prevazute de lege in materia descrierii de fapte intr-un act de sesizare. Dupa aceea, sunt o gramada de aspecte care sunt controversate in interiorul actului de sesizare si care, in mod evident conduc la imposibilitatea restabilirii judecarii obiectului cauzei si mai sunt, de asemenea, chestiuni de injunctiune in ceea ce priveste modul in care a fost realizata urmarirea penala si modul in care au fost facute punerile sub acuzare cel putin in ceea ce il priveste pe clientul eu de-a lungul vremii”, a mai spus avocatul lui Ion Iliescu.
Chiar daca Ion Iliescu lipseste din sala de judecata, in fata magistratilor s-au prezentat peste 700 de victime si urmasi ai revolutionarilor.
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins, miercuri, cererea procurorului general de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in Dosarul Revolutiei impotriva lui Petre Roman si a lui Teodor Brates.
"Avand in vedere ca, la data de 29 noiembrie 2019, pe rolul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie se afla dosarul nr.1045/1/2019/a1, in care au fost emise citatii pentru aproximativ 5.000 de persoane, in vederea asigurarii desfasurarii activitatii in bune conditii si pastrarii ordinii la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie aducem la cunostinta publicului urmatoarele masuri:
- vineri, 29 noiembrie 2019, Arhiva Sectiei I civile, Arhiva Sectiei a II-a civile si Arhiva Completurilor de 5 judecatori nu vor desfasura program cu publicul;
- Registratura generala si Arhiva Sectiei penale vor desfasura program cu publicul conform orarului afisat;
- accesul publicului in incinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru dosarul nr.1045/1/2019/a1, va fi permis incepand cu ora 7.30", a anuntat Inalta Curte.
Citeste si:
Dragos Anastasiu: Nu vine nicio criza! Romania are potential senzational!