Primul monument comemorativ din lume, pentru un ghetar disparut din cauza incalzirii globale
incalzire globalapoluareislandamediul inconjuratordioxid de carbonteoria conspiratiei
Incalzilea globala este o provocare serioasa care macina societatile lumii actuale. Temperaturile cresc in toate zonele lumii, iar cele mai puternice efecte se vad in zonele cu clima rece, in care ghetarele au inceput sa se topeasca, lucru ce va avea repercursiuni grave asupra intregului mediu inconjurator, avertizeaza specialistii.
In Islanda, a fost dezvaluita duminica o placa in memoria ghetarului Okjokull, primul ghetar din aceasta insula care a disparut ca urmare a incalzirii globale.
Placa a fost instalata pe locul in care se afla fostul ghetar Okjokull ('ghetarul Ok' in islandeza) din vestul insulei. Ghetarul Okjokull, cu o suprafata de 16 km2 in 1890, mai acoperea doar 0,7 km2 in 2012, potrivit unui raport al Universitatii din Islanda publicat in 2017.
De asemenea, specialistii atrag atentia asupra faptului ca Islanda este intr-un mare pericol, fiindca pierde aproximativ 11 miliarde de tone de gheata pe an, iar perspectivele pentru viitor arata la fel de rau.
La ceremonie au asistat inalti oficiali ai Islandei, printre care premierul, dar si mai multi cercetatori de la Universitatea Rice din Statele Unite. Cu acest prilej, specialistii in climatologie trag un nou semnal de alarma privind emisiile de dioxid de carbon, care favorizeaza incalzirea globala si creeaza efectul de sera.
Pe placa este inscriptionat un mesaj despre care cercetatorii spera ca va ajunge la sufletele oamenilor, ce vor constientiza importanta reducerii poluarii la nivel mondial. Cei vizati de acest mesaj sunt atat oamenii de rand, care ar trebui sa recicleze mai mult, sa selecteze selectiv gunoiul si sa consume responsabil curent electric si apa potabila, cat si politicienii, care se fac responsabili de adoptarea si promovarea unor politici de mediu favorabile conservarii si protejarii planetei noastre.
"Ok este primul ghetar islandez care si-a pierdut statutul de ghetar. In urmatorii 200 de ani, toti ghetarii nostri vor avea aceeasi soarta. Am ridicat acest monument pentru a da de stire ca suntem constienti de ceea ce se intampla si de ceea ce este de facut. Mai ramane sa o si facem. 415 ppm CO2", scrie pe aceasta placa.
Temperatura medie a aerului in apropierea suprafetei Pamantului a crescut in ultimul secol cu 0,74 ± 0,18 °C si, desi fenomenul incalzirii globale au existat dintotdeauna in istoria Pamantului, el este mai accentuat in ultimele doua secole, dar mai cu seama in ultimele decenii, cand oamenirea s-a dezvoltat foarte mult pe ramurile industriale, iar masinile s-au inmultit considerabil. Din acest motiv, autoritatile lanseaza, spre exemplu, programe de reinnoire a parcurilor auto cu masini eco, care nu polueaza aerul.
Totusi, Teoria incalzirii globale antropice este contestata de unii oameni de stiinta si politicieni, cum ar fi Claude Allègre sau Vaclav Klaus. Exista teoreticieni ai conspiratiei care cred ca totul este doar un pretext al elitelor mondiale de a cere taxe impotriva poluarii si de a dirija politicile Guvernelor lumii intr-o anumita directie, creand practic un "inamic" comun, care sa distraga atentia autoritatilor lumii de la adevaratele probleme ale umanitatii.
Citeste si:
Programul Rabla a fost suplimentat: Sunt disponibili alte 20.000 de vouchere