De cele mai multe ori, primele semne ale burnout-ului nu sunt usor vizibile, insa cu putina atentie pot fi identificate din timp, inainte ca lucrurile sa se complice atat pentru angajatii tai, cat si pentru companie. Exista mai multe strategii prin care sindromul de burnout poate fi prevenit, de la transformarea unui mediu toxic de lucru intr-unul mai relaxat, la reducerea numarului coplesitor de sarcini sau organizarea unor workshop-uri de relaxare precum acestea sau intalniri cu rol de reducere a stresului si de incurajare a relatiilor dintre angajati.
Ignorata, problema burnout-ului la locul de munca nu are efecte negative doar pentru angajati, ci si pentru profitabilitatea unei companii. Studiile arata ca acei angajati care nu resimt intens efectele stresului sunt mai productivi, au o rata mai mica a absenteismului, isi iau mai rar concediu medical si au o capacitate mai mare de a fi creativi sau de a gasi solutii la problemele care apar la locul de munca. De aceea este atat de important ca managerii sa invete sa identifice din timp semnele incipiente ale burnout-ului, pentru a reusi sa le si combata in timp util.
Angajatii dau semne vizibile de epuizare
Oricui i se poate intampla sa nu se odihneasca intr-o noapte si sa fie extrem de obosit a doua zi la serviciu. Insa un angajat care este constant epuizat, nu se mai poate concentra, reactioneaza mai incet si arata tot mai obosit de la o zi la alta poate suferi de burnout sau se poate confrunta cu o problema personala grava. Indiferent de situatie, este recomandat sa ai o discutie intre patru ochi cu el, pentru a afla ce se intampla si cum il poti ajuta sa depaseasca o perioada dificila. Sa iti asculti angajatii si sa iti arati disponibilitatea de a-i sprijini este un efort minor pentru un manager, insa poate fi un gest pe care angajatii sa nu il uite prea curand.
Iritabilitate crescuta si schimbari bruste de comportament
Un angajat usor iritabil sau care adopta, in ultima vreme, o atitudine pesimista fata de propria sa munca se poate confrunta cu un inceput de sindrom de burnout. Uneori, companiile taxeaza acest tip de atitudine a unui angajat, fara sa incerce sa afle ce se intampla, de fapt. Un manager inteligent isi va da seama atunci cand o schimbare brusca de atitudine a unui angajat inseamna mai mult decat faptul ca acesta are o zi proasta. In aceasta situatie, o solutie eficienta poate fi sa le reamintesti oamenilor ca le apreciezi munca si ca ei inseamna ceva pentru compania in care lucreaza.
Absenteism sau prea multe zile de concediu medical
In momentul in care un angajat incepe sa isi ia prea multe zile de concediu medical sau lipseste nemotivat ar trebui sa iti pui niste intrebari legate de starea sa fizica sau mentala. Sindromul de burnout nu afecteaza doar starea emotionala a unei persoane, ci poate slabi sistemul imunitar sau poate cauza migrene suparatoare. O masura la care apeleaza numeroase companii pentru a incuraja un stil de viata sanatos in randul angajatilor este aceea de a organiza ateliere de wellness sau de a introduce gustari din fructe sau snacksuri sanatoase pentru angajati.
Depresie, anxietate si izolare
Atunci cand o persoana care este de obicei sociabila si volubila incepe sa se comporte tot mai distant fata de colegi, sa se izoleze si sa evite compania altor oameni, acesta poate fi un semn timpuriu al unei epuizari. Bineinteles, fiecare dintre noi poate avea o zi mai proasta, insa cand zilele bune incep sa fie o raritate pentru un angajat, este momentul sa actionezi. Astfel de stari sunt mai dificil de identificat in cazul persoanelor introvertite, care sunt mai retrase si izolate din fire. Pentru un manager, sa isi cunoasca echipa, sa interactioneze in mod regulat cu oamenii, astfel incat sa stie unele lucruri despre fiecare poate fi o solutie care sa dea roade pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright: bixstock
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!