Primaria Bucuresti vrea sa impuna vinieta Oxigen. Tarifele sunt intre 1.900 de lei si 500 de lei pe an, amenzile intre 1.500 si 2.000 de lei
taxa oxigentaxa poluare bucurestitaxa masini bucurestivinieta bucurestipoluare bucuresti
Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) din 24 octombrie, figureaza, printre altele o "hotarare privind masuri concrete de imbunatatire a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti".
Potrivit proiectului, de la 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mica de 5 tone pe arterele din Bucuresti va fi restrictionat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 7.00 - 22.00.
Pentru vehiculele electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6, accesul in Bucuresti este permis fara restrictii pe toate arterele.
De asemenea, vehiculele cu motoare Euro 3 si Euro 4, vor avea accesul permis “numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen”.
Pentru vehiculele non-euro, Euro 1 si Euro 2, accesul este interzis in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din Bucuresti numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen.
Urmatoarele categorii de autovehicule sunt exceptate:
- cele electrice si hibrid;
- cele pe doua roti;
- cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilitati;
- cele destinate transmisiunilor radio si tv;
- autovehiculele apartinand politiei, pompierilor, jandarmeriei, politiei de frontiera, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, serviciului de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, Ministerului Apararii Nationale, unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informati si ale Serviciului de Protectie si Paza, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de Informatii Externe, Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei, precum si autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta, Societatea Nationala de Cruce Rosie; STB;
- cele utilizate la interventiile la caile de comunicatie si retelele edilitare;
- cele istorice, conform datelor inscrise in certificatul de inmatriculare sau in cartea de identitate a vehiculului
- cele prevazute ca fiind exceptate prin acordurile si tratatele internationale la care Romania este parte.
ZACA este definita in perimetrul delimitat de Piata Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - sos. Stefan cel Mare - str. Polona - str. Mihai Eminescu - str. Traian - bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Sincai - str. Lanariei - Calea Serban Voda - bd. Marasesti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - sos. Pandurilor - sos. Cotroceni - Splaiul Independetei - str. Stirbei Voda - str. Berzei - str. Buzesti - Piata Victoriei.
Amenzi de 1.500-2.000 de lei
Circulatia fara vinieta corespunzatoare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 de lei.
Incasarea tarifelor pentru achizitionarea vinictelor tip Oxigen se face de catre structurile de specialitate ale Municipiului Bucuresti, cu atributii in administrarea drumurilor publice si managementul traficului, direct sau prin distribuitori.
Sumele provenite din incasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucuresti si vor fi folosite cu prioritate pentru lucrari, investitii si proiecte din domeniul protectiei mediului si al mobilitatii urbane, care contribuie direct sau indirect la imbunatatirea conditilor de transport si a calitatii aerului.
Tarifele pentru obtinerea vinierei de acces si circulatie pentru autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mica de 5 tone, in Bucuresti sunt urmatoarele:
- pentru autovehicule non-Euro: 15 lei, pentru o zi; 300 de lei pentru o luna; 1.110 de lei, pentru 6 luni; 1.900 de lei, pentru un an;
- pentru autovehicule Euro 1: 15 lei, pentru o zi; 250 de lei, pentru o luna; 1.000 de lei, pentru 6 luni; 1.700 de lei, pentru un an;
- pentru autovehicule Euro 2: 15 lei, 200 de lei, 900 de lei, respectiv 1.500 de lei;
- pentru autovehicule Euro 3: 5 lei, 100 de lei, 450 de lei, 700 de lei;
- pentru autovehicule Euro 4: 5 lei, 80 lei, 350 lei, 500 lei.
Foto: pexels.com