Primaria Bucuresti risipeste 7 mil. Euro pentru demolarea fantanilor arteziene de la Unirii
demolarefantanigabriela fireamunicipalitateproiectinvestitiibani
Un nou proiect marca PMB da batai de cap bucurestenilor. Edilul general a decis demolarea fantanilor arteziene de la Unirii, pentru a reconstrui altele noi in loc. Toata miscarea costa contribuabilii aproximativ 7 milioane de Euro, bani care puteau fi redirectionati catre proiecte mai ... utile.
Fantanile arteziene de la Unirii au fost construite in anii '80, si sunt considerate emblematice pentru aceasta zona a Capitalei. De asemenea, istoricii le atribuie o importanta culturala deosebita, fiind niste monumente ce ar trebui restaurante, in niciun caz demolate.
Totusi, demolarea deja a inceput, iar Primaria Bucuresti are planuri mari pentru terenul respectiv: ridicarea unor fantani noi, doar ca mai numeroase decat cele vechi. Intreaga tarasenie va costa aproximativ 7 milioane de Euro.
Nu putem sa nu ne gandim ce proiecte serioase s-ar fi putut derula cu aceasta suma. In conditiile in care traficul bucurestean este sufocat, parcarile sunt un lux, iar sistemul de canalizare refuleaza la cea mai mica ploaie, cum s-a putut constitui o lista de prioritati care sa aiba in frunte demolarea fantanilor de la Unirii pe 7 milioane de euro?
Revolta cetatenilor este sustinuta si de sculptorul Grigorie Minea, care a participat, in anii ’80, la proiectarea si realizarea fantanilor din zona Unirii din Bucuresti. Grigore Minea este de parere ca acest proiect va afecta personalitatea orasului.
"E vorba de o incultura crasa in sistemul nostru de administratie si guvernare. Oricate bune intentii ar avea, sunt niste idioti! Cel mai trist lucru e ca se distruge personalitatea orasului, pentru ca monumente de acest fel trebuie conservate, in niciun caz demolate. Acolo s-a muncit vreo 3 ani de zile pentru realizarea acestor fantani, au fost proiectele, apoi s-au facut modelajele, apoi transpuse in materiale definitive”, a declarat Minea pentru Libertatea, revoltat de decizia autoritatilor de a distruge mozaicul si decoratiunile scultate, care dadeau unicitate fantanilor din zona Unirii.
O veste buna, una rea ... de fapt, doua rele!
Primaria Bucuresti mai vine cu doua mentiuni suplimentare: prima se refera la faptul ca banii necesari demolarilor vin de la Apa Nova, iar a doua vine cu mentiunea faptului ca traficul din zona Unirii va fi restrictionat.
Chiar daca cei 7 milioane de euro pleaca de la Apa Nova, tot Primaria stabileste care sunt investitiile prioritare pe care Apa Nova le poate face in Bucuresti. Astfel, daca se doreste cu adevarat, banii pot fi investiti in alte scopuri.
Totodata, traficul in aceasta zona (si asa extrem de aglomerata) va fi restrictionat pe perioada mai-septembrie, soferii pierzand o banda. Iar locuitorii din zona vor avea parte de si mai mult praf si zgomot.
Citeste si:
Uber Eats, disponibil de astazi in Bucuresti. Cum functioneaza aplicatia