Prima Casa 2020: Finantele vor sa schimbe regulile
prima casao familie o casacredit garantat de statcredit imobiliarprogramul prima casa
Conform deciziei Guvernului, Programul guvernamental Prima Casa va primi si in acest an fonduri. Pentru 2020, Guvernul a alocat un plafon similar cu cel din 2019, de doua miliarde de lei. Insa, anul acesta, programul ar putea suferi modificari importante.
Romanii care vor sa obtina un credit pentru Prima Casa in acest an, au la dispozitie un plafon de doua miliarde de lei, potrivit unui proiect de hotarare a Guvernului, lansat in consultare publica pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Potrivit proiectului, in ceea ce priveste comisioanele nu vor exista modificari. Concret, comisionul unic de analiza utilizat in editia din 2020 a Programului Prima Casa va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), valoare similara cu cea a editiei din 2019.
In schimb comisionul de gestiune a garantiilor acordate de FNGCIMM, in numele si contul statului roman, va fi redus in editia Programului Prima Casa din 2020. Anul acesta, el va fi de 0,40%, de la 0,45% nivelul din editia precedenta a Programului.
O alta modificare vine din partea Finantelor. Finantele solicita abrogarea unei prevederi care permite bancilor sa dea intr-un an credite peste plafonul anual.
Prima Casa nu a devenit un program social
Desi au existat iniative legislative in 2019 de a transforma Programul Prima Casa in
"O familie,o casa", adica intr-un program de acordare a unor credite garantate de stat intr-o anumita proportie, dar doar pentru persoanele cu nevoi sociale reale in acest sens, acest lucru inca nu s-a intamplat.
Prin urmare, regulile de creditare si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care aplica pentru a obtine un credit garantat de stat prin intermediul caruia sa isi cumpere sau sa isi construiasca o casa, raman neschimbate fata de anul trecut.
Totusi, e posibil ca Parlamentul sa adopte in cele din urma modificarea programului, lucru ce va duce la o schimbare radicala a regulilor. In acel caz, iata care va fi cadrul de desfasurare a programului:
Faptul ca programul va avea un caracter social inseamna ca vor putea achizitiona o locuinta doar persoanele ale caror venituri lunare nete nu depasesc, individual, 4.500 de lei. Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, limita veniturilor este de 7.000 de lei. Locuintele ce vor putea fi cumparate vor trebui sa aiba un pret de maximum 70.000 de euro echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
Conform noilor prevederi, beneficiarii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar un avans minim de 5%, lucru care s-a pastrat de la vechiul program.
Noul program "O familie, o casa", mai prevede reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii, precum si reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
Prin noul program vor putea fi solicitati bani si pentru construirea unei locuinte si, de asemenea, vor putea fi cumparate si locuinte vechi, nu numai locuinte noi, asa cum prevedea programul clasic "Prima Casa". Proiectul de modificare a Programului "Prima Casa" a fost initiat de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Citeste si:
Romania - pepiniera FORTEI DE MUNCA a Uniunii Europene: Exportam MASIV angajati pentru Vestul Europei