Rezolvarea problemei implica mari investitii financiare si timp
“Situatia este grava si, daca nu vor fi luate masuri, ea se va inrautati si mai mult”, a avertizat Jose Buitrago, presedintele Asociatiei exportatorilor de cafea din Nicaragua, una din tarile cele mai afectate de “hemileia vastatrix”. Din septembrie 2012, ciuperca a inceput sa se propage, favorizata de conditiile de clima caniculara si secetoasa din regiune. In Honduras, Guatemala, Nicaragua, Salvador, Costa Rica si Panama, industria cafelei ofera de lucru pentru peste un milion si jumatate de persoane si asigura indirect traiul a sute de mii de alte persoane. Pentru majoritatea acestor tari, cafeaua reprezinta si prima sursa de venituri din export.
Din aceste motive, guvernele si producatorii din cele sase tari intentioneaza sa puna in lucru campanii de curatare, de fertilizare si de inlocuire a arborilor de cafea, precum si cumpararea de seminte mai rezistente la rugina. Pentru a finanta aceste programe, guvernele si plantatorii vor trebui sa contracteze imprumuturi internationale. De exemplu, Guatemala are nevoie de o investitie estimata la 843 de milioane de dolari pentru a-si reinnoi plantatiile si de 18 milioane de dolari pentru a combate chimic ciuperca.
In 2011-2012, America Centrala a exportat 17,5 milioane de saci, in valoare de 3,6 miliarde de dolari, in principal catre Statele Unite si Europa. Dar de cateva luni, situatia pe piata cafelei este tensionata. La Londra, cursurile cafelei Arabica au crescut cu peste 10%, ajungand la 1.969 de dolari pe tona. Conform expertilor, exista deja un deficit cronic in materie de productie.
Context
Pe piata mondiala de cafea, specia Arabica ocupa 75-80%, restul fiind ocupat de Robusta.
Cotatia la cafeaua Arabica a fost campioana scaderilor in 2012, cu aproape 37%, pe fondul supraproductiei din Brazilia si al stocurilor in crestere.
Cei mai mari producatori de cafea Arabica sunt Brazilia, Columbia si Etiopia.
Cel mai mare producator de cafea Robusta este Vietnam.