Pretul apelurilor in interiorul UE, plafonat la 19 centi pe minut. Afla de cand intra in vigoare NOILE TARIFE
tarif apeluricost apeluri ueplafonare tarif apeluritelecomunicatiiinternet 5ginternet de mare viteza
Serviciile de telecomunicatii intra-UE au fost in dezbaterea deputatilor europeni, care au decis sa ofere preturi mai mici pentru apelurile telefonice, dar si internet de mare viteza.
Incepand cu 15 mai 2019, costul apelurilor intre statele UE va fi de 19 centi pe minut, iar cel al mesajelor text de 6 centi.
Noile masuri vin in folosul cetatenilor europeni, care se vor bucura de costuri mai reduse, apeluri sigure si accesibile in cadrul UE, in timp ce investiile in internetul de mare viteza vor lua amploare.
Politica Roam Like Home a pus capat taxelor de roaming in 2017. Noua legislatie limiteaza apelurile catre o alta tara UE la 19 centi/minut si la 6 centi pentru mesaje text (SMS) incepand cu 15 mai 2019, facand accesibil contactul cu cei dragi in alte state membre UE pentru toata lumea.
De asemenea, legislatia protejeaza mai bine utilizatorii de smartphone-uri, inclusiv utilizatorii de servicii web (Skype, WhatsApp etc.) si intareste cerintele de securitate, inclusiv criptarea. Apare dreptul de a pastra un numar de telefon pentru o perioada de pana la o luna de la incetarea unui contract si dreptul la rambursarea creditului preplatit, neutilizat dupa rezilierea contractului, precum si compensarea in cazul intarzierii sau abuzului de comutare.
In cele din urma, statele membre vor trebui sa faciliteze lansarea retelei 5G, prin punerea la dispozitie a spectrului adecvat pana in 2020, pentru a atinge obiectivul "Traseul UE 5G", acela de a avea o retea de 5G in cel putin un oras major din fiecare tara UE pana in 2020".
De asemenea, in cazul in care exista o urgenta sau un dezastru major, cetatenii afectati trebuie avertizati prin SMS sau aplicatii mobile. Statele membre vor avea 42 de luni pentru a pune sistemul in functiune dupa intrarea in vigoare a directivei.
In urma aprobarii finale a Consiliului, statele membre vor avea la dispozitie doi ani sa adopte legislatia nationala pentru punerea in aplicare a directivei. Limitele de pret vor intra in vigoare la 15 mai 2019.