Presedintele jupiterian si lucratorii romani detasati in Franta
lucratori detasatidirectiva ce din 1996emmanuel macrondumping socialsentimente antieuropene
Presedintele Frantei Emmanuel Macron va face o vizita-fulger in Romania . Potrivit presei franceze, singurul lui interes este sa convinga Romania sa accepte modificarea directivei din 1996 referitoare la lucratorii detasati in tari membre ale UE
Soseste in Romania presedintele Frantei, Emmanuel Macron, intr-o vizita fulger. Fulger a fost, de fapt, intregul sau turneu in Europa Centrala: Republica Ceha, Slovacia, Romania si Bulgaria, potrivit Le Monde si Austria, Romania, Bulgaria, potrivit Huffington Post.
Potrivit cotidianului Le Monde, scopul acestui turneu este unul singur : sa convinga aceste tari sa accepte modificarea directivei Comisiei Europene din 1996 care stabileste regulile de detasare a lucratorilor in tari membre ale UE. Informatiile le-am extras din doua materiale : “Travailleurs detaches : ce que changeraiot le projet de revision de la directive europeenne”, Le Monde, 21.07.2016 si “Que contient la directive europeenne sur les travailleurs detaches ?”, Anne-Ael Durand, Adrien Senecat, Le Monde, 23.08.2017.
Dupa parerea lui Emmanuel Macron actuala directiva in vigoare (cea din 1996) creeaza “dumping social” in tarile gazda si sporeste sentimentele antieuropene ale populatiilor tarilor care primesc lucratori detasati .
Modificarea acestei directive-problema a fost propusa de Germania, Franta si Belgia in 2016.
In ceea ce priveste Franta, in 2015 ea contabiliza 285.000 lucratori detasatasati , proveniti in special din : Polonia (48.800), Portugalia (44.400), Spania (35.200) si Romania (30.600).
Propunerea de modificare a directivei a fost imediat respinsa de 11 state : Polonia, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Romania, Lituania, Letonia, Slovacia, Danemarca.
Nu va fi usoara modificarea directivei caci va trebuie intrunita majoritatea calificata a votantilor in CE si Parlamentul European.
Ce prevede directiva din 1996 ?
- lucratorii detasati vor fi platiti cu salariul minim pe economie al tarilor gazde, acolo unde acesta exista ( 1444,62 euro/luna, in Franta);
- durata maxima a detasarii este de 24 luni;
- cotizatiile sociale se vor plati la nivelul tarilor de origine ale lucratorilor detasati ( in Franta cotizatia sociala este de 45%, in Romania este de 13%).
Ce prevede propunerea de revizuire a directivei, facuta in 2016 ?
- lucratorii detasati sa fie platiti cu acelasi salariu ca si colegii lor din tara gazda care fac aceeasi munca;
- nu se modifica aspectul cotizatiilor sociale si al duratei detasarii.
Ce-si doreste Emmanuel Macron referitor la problema lucratorilor detasati ?
- Emmanuel Macron doreste sa inaspreasca si mai mult prevedreile de modificare ale decretului din 1996 : sa se limiteze durata detasarii la 12 luni ; sa se inceapa lupta impotriva companiilor fantoma ( de “cutie postala”)
- Emmanuel Macron nu are nici un interes ca directiva privitoare la lucratorii detasati sa fie suspendata definitiv : in 2015, 200.000 lucratori francezi erau detasati in tari membre ale UE.
Din pacate, in acest moment cam la atata se reduce interesul presedintelui jupiterian fata de Romania. O fi si vina noastra ?